Aafke-Bouman_foto_Arthur_Martin

Onthulling kunstwerk met kerstmarkt in Parkwijk

De kunstcommissie van het K.F. Hein Fonds selecteert ieder jaar een student van de HKU voor het kunstparticipatieproject. Het K.F. Hein Fonds richt zich onder andere op het bevorderen van monumentenzorg, cultuur en volksontwikkeling, podiumkunsten en maatschappelijk werk. Het Fonds steunt initiatieven in de provincie Utrecht en verstrekt giften en garanties. Ditmaal viel Aafke Bouman (23 jaar) de eer te beurt een kunstparticipatie project van de grond te krijgen. Als participanten in haar kunstproject koos Aafke de medewerking van bewoners van ’t Groene Sticht, De Tussenvoorziening, Reinaerde en Kringloopwinkel Emmaus Parkwijk.

Aafke studeerde afgelopen zomer af aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht en wordt in het kader van het kunstparticipatie project gekoppeld aan een Utrechtse instelling om een kunstwerk te realiseren. De dieperliggende gedachte hierachter is dat een beginnend kunstenaar de mogelijkheid wordt geboden om zich te ontwikkelen en ervaring op te doen met toegepaste kunst- en participatieprojecten waarbij bewoners actief worden betrokken.

“Het kernidee waarmee ik dit project een jaar geleden begon was een werk te maken waarin ik als beeldmaker een ode breng aan de verhalen binnen ‘t Groene Sticht’. Als ik terugkijk op de mooie gesprekken die ik het afgelopen jaar heb gevoerd, de logeerweek in december, het maakproces en het uiteindelijke werk denk ik dat dit goed gelukt is. De bedoeling was al snel om de verhalen, die zich vooral binnen de muren van ‘t Groene Sticht afspelen, naar buiten te brengen. Dit idee heeft gaandeweg het proces de vorm van een muurschildering in de openbare ruimte aangenomen. In deze muurschildering zijn beeldelementen te zien gebaseerd op woorden en herinneringen, maar ook op toekomstdromen die ik hoorde tijdens mijn gesprekken en verblijf binnen ‘t Groene Sticht.” Laat Aafke in haar blog over de kunstparticipatie weten.

Op 15 december om 15.30 uur wordt het werk onthuld. ’t Groene Sticht viert dan tevens haar 15-jarig jubileum. Rondom de onthulling is er een kleine kerstmarkt van de organisaties in ’t Groene Sticht.

Video
Bekijk hieronder de video van het kunstparticipatieproject Aafke Bouman.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar [email protected].