SchilderLaB

Schildercursus over het Caravaggisme bij Het SchilderLaB

Met de bijzondere expositie Utrecht, Caravaggio en Europa in het Centraal Museum Utrecht die tot en maart te zien is, kan het SchilderLaB niet achterblijven en gaat vanaf januari in Caravaggio stijl. Zeven weken lang draaien de lessen om de vernieuwende inzichten en invloeden van deze Italiaanse 16e eeuwse schilder.

Dat Caravaggio een grote invloed op de schilderkunst heeft gehad, moge duidelijk zijn. Hij is vooral bekend om zijn gebruik van clair-obscur; sterk licht-donker contrast waarmee hij dramatiek in schilderijen bracht. Tijdens deze cursus leer je over de tijdsgeest, wat er zo vernieuwend was aan werkwijze van Caravaggio en over zijn roerige leven. Ook maak je kennis met de Utrechtse Caravaggisten en de invloed van deze stijl op de schilderkunst.
Na een aantal lessen oefenen, laat je je inspireren door het Caravaggisme en zet een schilderij op zoals in die tijd gedaan werd. Vanuit een donkere laag omber op je doek werk je het licht. Bij het Caravaggisme is er vaak maar een lichtbron op het schilderij die het onderwerp uitlicht en zorgt voor dramatiek. Die dramatiek is niet nodig hoor, het mag ook subtieler.

Over het SchilderLaB

Voor wie graag kennis maakt met de werkwijze van bekende schilders biedt de schilder- en tekenacademie het SchilderLaB verschillende cursussen aan. Je leert er realistisch schilderen en tekenen volgens klassieke technieken die al eeuwenlang meegaan en ontdekt hoe je dit toe kunt passen in eigen werk. De opdrachten tijdens de lessen zetten je aan om materialen uit te proberen en je technisch te bekwamen. Duik een paar weken in een onderwerp of doe het hele cursusjaar mee. In een jaar komen verschillende thema’s aan bod waarmee basisprincipes als perspectief, anatomie, compositie en kleur uitgelicht worden. Zo werk je aan een stevige basis van waaruit je je eigen pad kunt volgen. De lessen worden gegeven door kunstenares Iris Bekkers uit Harmelen.

Voor meer informatie over de cursus bezoek de website of neem contact op.

Het SchilderLaB
Schoollaan 8
3481 GH Harmelen
www.hetschilderlab.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar redactie@regioleidscherijn.nl.