plastic_aarde_opruimen_tuinafval_foto_Radowan-Nakif-Rehan
 Foto: Radowan Nakif Rehan

Gemeente gaat plastic uit ruiterpaden Máximapark verwijderen

2 januari 2019 16:30  Redactie  1 reactie

Plastic ruiterpaden.
De eerder genoemde plastic ruiterpaden in het Máximapark zullen op korte termijn worden ontdaan van het plastic. De Utrechtse fractie van de Partij voor de Dieren had zich hier sterk voor gemaakt na verontrustende berichten die ze kreeg van bezoekers van het park. De Partij voor de Dieren vond direct al de toepassing van plastic in ruiter- en andere paden in Utrecht niet aanvaardbaar. Dat het een proef betrof doet niets af aan het serieuze karakter van het onderwerp. Door de aan het zand toegevoegde plastic krullen zou het zand stabieler worden en veerkrachtiger. De gebruikte polypropyleen vezel heeft tevens de eigenschap dat het water voor langere tijd vast kan houden waardoor er minder stofontwikkeling is dat paard en ruiter tijdens hun rit in de natuur hinderen. Het materiaal is duurzaam en zou voldoen aan de vereisten uit het Besluit Bodemkwaliteit.

Of de proefperiode als geslaagd kan worden beschouwd is onbekend. De gemeente laat weten het polypropyleen binnenkort te vervangen door zand.

Polypropyleen, bio-plastic, vergaat onder invloed van zonlicht en is dus afbreekbaar, hoewel daarover de meningen nogal uiteen lopen. Biologisch afbreekbaar plastic dat in het milieu terecht komt, doet er net als niet biologisch plastic tientallen jaren over om te vergaan. Het stadsbestuur heeft de intentie uitgesproken te willen stoppen met het gebruik van plastic en over te gaan op milieu- en diervriendelijke materialen door op korte termijn de aanwezige polypropyleenvezels te vervangen door zand.

Bron: website van de Partij voor de Dieren


Advertentie:

Advertenties:

1 reactie


Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reageren:
Naam:
Email *
Website