pontje-over-de-Vikingrijn-oversteken-small-_foto_hp_van_rietschoten

Blog: Kunst in het Máximapark

Bezoekers van het Máximapark hebben ieder misschien wel hun eigen favoriete plek die ze als eerste bezoeken wanneer het park wordt aangedaan. Vaak is de weg erheen al voorgeprogrammeerd in hun brein of zijn de coördinaten ervan opgeslagen in de fietscomputer of mobiele telefoon. Het park is langs veel wegen te bereiken en vanuit alle windstreken komt de bezoeker in aanraking met markante punten. Op de digitale parkkaart zijn deze plekken terug te vinden en de lanen zijn bij naam genoemd zodat deze kaart een duidelijke gids is waarmee niet enkel dat ene favoriete punt met gemak te vinden is, maar waar men tevens gewezen wordt op zoveel meer.

Zo is het ‘vindhek’ vanuit alle windstreken moeiteloos te traceren en niet zelden worden verloren gewaande zaken daar terug gevonden waar de eerlijke vinder het achterliet. Kinderschoenen worden er weer met elkaar herenigd en handschoenen vinden er de linker of rechterhand terug waaraan ze tot voor kort zoveel warmte gaven.

Met het pontje de Vikingrijn oversteken naar de Vlinderhof hoeft geen onnodig lange zoektocht te betekenen. Met de kaart is in een oogopslag te zien waar het vaartuig haar diensten keer op keer bewijst.
Zo kijkt menig parkbezoeker de ogen uit bij de Rituele Depositie, de naam die kunstenares Mathilde ter Heijne haar kunstwerk gaf van de in brons gegoten spullen van bewoners uit Leidsche Rijn. De voorwerpen zijn verstopt in ondergrondse kijkdozen en bieden de kijker een inkijkje in het leven van inwoners van Leidsche Rijn. Het bankje van Hare Majesteit Koningin Máxima en de met een hek afgezette boom van onze Koninklijke Hoogheid Willem Alexander zijn geen toeristische attracties van formaat en kunnen zich qua omvang niet meten met het Observatorium en De Pergola.

parkpergola_maximapark-small-foto_hp_van_rietschoten
Foto: Hans Peter van Rietschoten

Het kunstwerk ‘Anonieme Monumenten’ bij het parkrestaurant verwijst naar de zoektocht van de genetisch gemanipuleerde Daniel 25 die de hoofdrol speelt in de roman Mogelijkheid van een Eiland geschreven door Michel Houellebecq waarin hij op zoek is naar restanten van een verloren gegane menselijke wereld.
De zwerftocht door het Máximapark is dus niet enkel om lijf en leden op te frissen, maar draagt zeker een hoog educatief gehalte voor wie er oog voor heeft of moeite neemt de kaart te volgen.
Tot bezinning komen kan in de Wood Chapel, waar menig ritueel zich al afspeelde en dat dienst deed voor de huwelijksvoltrekking van een van De Vrienden van het Máximapark.

Bekijk hier alle locaties in het Maximapark op de kaart

Hans Peter van Rietschoten

Laat een reactie achter

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar [email protected].

Scroll naar boven