hoofdagent Joey Joghi

Bewoner in beeld: Agent Joey: “Als ik de politie belde kwam het altijd goed.”

Joey Joghi (27) is een geboren en getogen Utrechter. Hij begon als aspirant op het politiebureau Utrecht-West. Het bureau was net twee maanden open. Inmiddels werkt hij er al zeven jaar. Hoe is het om in deze regio te werken en wat komt hij zoal tegen in zijn werk als hoofdagent? Joey vertelt over zijn passie voor het vak.

Joey: “Ik wilde vroeger de luchtvaart in. Daar droomde ik eigenlijk als kleine jongen van. Later toen ik na school bij een supermarkt werkte, maakte ik helaas vaak mee dat er winkeldiefstallen gepleegd werden. In zo een vervelende situatie moest ik dan de politie bellen. En elke keer handelden zij het weer voor ons af. Als ik dan de politie zag binnenkomen, dacht ik: fijn! Als die gasten er zijn, dan komt het wel goed. En dat gevoel van vertrouwen wilde ik ook aan anderen geven.”

Hij solliciteerde en werd aangenomen. De psychologische tests, de sportproef – Joey passeerde ze vlot. Hij kwam terecht op het nieuwe bureau in Leidsche Rijn. “In de afgelopen jaren kreeg ik de kans om te vertrekken naar een andere regio. Ik koos er echter bewust voor om hier te blijven. Wat mij van deze locatie aantrekt is dat het een mooie mix is van het stadse en het landelijke gevoel. Het ene moment krijg ik een melding binnen van huiselijk geweld en het ander moment sta ik een schaap van de weg te halen in Haarzuilens. Dat maakt het werk gevarieerd. Geen dag is hetzelfde.”

Toch heeft Joey vorig jaar een uitstapje gemaakt buiten de regio. “Ik heb vier maanden op St. Maarten gewerkt nadat het eiland getroffen was door orkaan Irma. Nederland kwam direct met noodhulp en ik heb mijzelf destijds aangemeld. Ik heb toen met lokale politieagenten van het Korps Politie Sint Maarten samengewerkt om elkaar beter te maken, zodat St. Maarten snel weer op eigen benen kon staan. Tijdens de orkaan was een groot deel verwoest. Dat heeft wel indruk op mij gemaakt. Dagelijks zag je bouwvakkers bezig met het herstellen van beschadigde woningen en gebouwen. Ook besef je hoe groot het contrast daar is. Het ene moment ben je in een toeristisch vakantieoord, het andere moment in een sloppenwijk. Daardoor zijn de meldingen zeer divers. Huiselijk geweld is daar bijvoorbeeld echt een probleem. Dat brengt mij ook meteen naar de minder leuke kanten van mijn werk. Soms kun je mensen gewoon niet de hulp bieden die zij verwachten. Zeker bij huiselijk geweld los je als politieagent niet het daadwerkelijke probleem op. Dat geeft soms een machteloos gevoel. Daarom is het belangrijk om te blijven relativeren. Bij ons op het bureau heerst een ontspannen sfeer. Het draait om teamwork en zorgt ervoor dat we met bepaalde situaties om kunnen gaan. Op St Maarten maakte ik angstige momenten mee. We moesten een vuurwapen gevaarlijke man arresteren die net negen schoten had gelost op zijn ex-vriendin. Wij stonden hem buiten op te wachten toen hij zijn woning uitstapte met doorgeladen wapen. Gelukkig konden wij hem zonder problemen inrekenen. Eenmaal thuis ging er toch door mijn hoofd: wat als hij de trekker had overgehaald?” We maken heel wat mee, maar we lachen ook wel veel samen op kantoor. Het is een soort beschermingsinstinct.”

Het politiewerk heeft Joey tot nu toe ook een hoop mooie momenten opgeleverd. “Internationale missies zoals op St. Maarten zou ik zo weer overdoen. Ik kijk terug op een hele mooie periode waarin ik veel heb geleerd en anderen heb kunnen leren. Nog een mooi moment in mijn carrière was bij de uitvaart van prins Friso waar ik van 8 uur ’s-ochtends tot 9 uur ’s-avonds voor bewaking stond. Na afloop kregen we een hand van Koningin Maxima als blijk van waardering. Dat maak je dan toch even allemaal mee.”

“Agent zijn is pro-actief werk. Het is niet wachten op een melding. Daarom blijf ik in contact met burgers, winkeliers en wijkagenten. Vooral burgers zijn onze ogen en oren. Als je een onderbuik gevoel hebt, schroom niet en bel ons. Bel bij verdachte situaties altijd 112! Dan kunnen wij sneller reageren. We komen liever 9 keer voor niks, dan 1 keer te laat. Ik wil echt aan mensen meegeven dat zij bij vragen ons gerust kunnen aanspreken op straat of hun vraag kunnen stellen via politie.nl of een van onze social media kanalen op Instagram, Facebook of Twitter. Door alert te zijn kan je als burger ons enorm helpen.”

Dienstbaar zijn, niet jezelf op de eerste plaats zetten. Er voor mensen zijn als zij jouw hulp nodig hebben. Dat is waar het om gaat voor Joey. “Ik wil op mijn eigen manier een steentje bijdragen. Het vertrouwen blijven geven dat het goed komt als we er zijn. Politie word je ook niet om je portemonnee. Het is en blijft gewoon een prachtig vak.”

LEES HIER ALLE ARTIKELEN UIT DE BEWONER IN BEELD RUBRIEK

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar redactie@regioleidscherijn.nl.