motor_foto_The_Ride_Academy

Vijf eisen waaraan een motorpak moet voldoen

Een Motorpak is het belangrijkste deel van de uitrusting van de sportieve motorrijder. Al dan niet op het circuit. Het is naast de helm het enige passieve beveiligingsmiddel. Daarom dient motorpak aan een groot aantal eisen te voldoen. Wij zetten de vijf belangrijkste voor je op een rij:

1. Bescherming bieden bij een val

Het is belangrijk dat een motorpak je goed beschermt. Vroeger werden lange leren jassen gedragen, soms in combinatie met een schootskleed. Het materiaal was vaak van leer en bood in elk geval bescherming. Het materiaal van je motorpak moet bestand zijn tegen schuifpartijen en zoveel als mogelijk is ernstige letsels, zoals schaafwonden, kunnen voorkomen. Daarom woden motorpakken gemaakt van leer. Leer is namelijk in hoge mate bestand tegen schaven. Het is slijtvast, scheur- en wrijvingsbestendig. Als je over het wegdek glijdt werkt deze als een schaaf. In een leren motorpak zou je een crash het beste kunnen doorstaan.

Wanneer de temperaturen stijgen, zijn veel motorrijders geneigd om zonder beschermende kleding op de motor te stappen. Ongeacht het weer is het belangrijk om altijd een motorpak, handschoenen, laarzen en een helm te dragen. Een recent onderzoek van de Belgische dokter Luc Beaucourt, die al jaren intensief bezig is met verwondingen ten gevolge van verkeersongevallen, in het Universitair Ziekenhuis van Antwerpen toont aan dat motorrijders aanzienlijk minder hoofdwonden hebben dan andere verkeersslachtoffers (helmplicht), maar ook dat de verwondingen aan de ledematen veelvuldiger voorkomen. Stof tot nadenken voor mensen die aan het nut van een motorpak twijfelen.

2. Licht, luchtig en waterdicht zijn

Meestal wordt het materiaal rundleer gebruikt, maar je kunt ook kiezen voor het veel lichtere maar duurdere kangoeroeleer. Bij een leren motorpak kun je je gewone kleding er niet onder dragen. Bij regen heb je een regenpak nodig. Een pak is overigens nooit volledig waterdicht. Relatief goedkopere kleding (meestal gecoat) is wel waterdicht, maar benauwd (niet ademend). Kwaliteit zie je vaak terug in de prijs.

Kunststof voldoet eigenlijk maar aan één eis van motorkleding: het is waterdicht. Daarom wordt kunststof uitsluitend gebruikt voor regenoveralls, regenbroeken, overlaarzen en overhandschoenen. Het grote voordeel van kunststof regenkleding is dat het makkelijk klein op te vouwen is.

3. Niet te warm zijn, warmte (zweet) afvoeren

Doordat leer van nature een materiaal is dat niet ademt, zijn motorpakken verkrijgbaar met ventilatie: het leer is dan op sommige plaatsen (borst, bovenbenen -en armen) geperforeerd, waardoor de wind er door kan blazen en voor koeling zorgt.

Draag onder leren kleding speciale onderkleding die het zweet niet opneemt, maar naar buiten transporteert. Daardoor verdampt het sneller. Het voorkomt dat de voering van je leren broek aan je huid gaat kleven. Hierdoor kun je je gemakkelijker bewegen en kun je bij warm weer je leren broek met gemak aan- en uittrekken. Verder zorgt het ervoor dat de voering van je broek schoon blijft.

4. Reflecterende of retro-reflecterende eigenschappen hebben

Neem bij het passen van motorkleding altijd even plaats op je motor. Dit om zeker te weten dat de protectoren op de goede plaats komen als je zit. Wanneer je voor donkere kleding kiest, zorg dan ervoor dat deze voorzien is van reflecterende materialen. Protectoren die van het juiste materiaal gemaakt zijn, zullen ze de kans op letsel verkleinen. Veel firma’s gebruiken helaas minderwaardig materiaal waardoor het zijn doel volledig voorbijschiet. Kies daarom altijd voor protectoren die CE-goedgekeurd zijn.

Jacks met rugbeschermers beschermen je ruggenwervel niet tegen ernstig letsel, zoals neurologische schade en wervelfracturen. Zoals alle andere lichaamsbescherming, zullen rugbeschermers alleen je zachte weefsels beschermen tegen kneuzingen en dergelijke. Het is daarom altijd verstandig om er een te dragen. In veel gevallen (motorsport) is het zelfs verplicht.

5. Comfortabel

Tot slot moet een motorpak vooral goed passen, ook als je niet op de motor zit. Het is belangrijk dat je je niet alleen veilig maar ook comfortabel voelt op een motor.

Motorkleding valt klein uit en zal in het begin strak en stug zitten. Leer mag best erg strak zitten en mag bij het passen niet comfortabel zitten. Bij een broek moet leer op de bovenbenen strak zitten. Leer rekt namelijk nog op en zou bij comfortabel passen te ruim worden.

Het mag duidelijk zijn dat je bij het kopen van een motorpak niet lichtzinnig te werk moet gaan.
Bij de afloop van een motorongeval speelt kleding een cruciale rol. Het zijn de motorhelm en deugdelijke motorkleding die de motorrijder beschermen tegen verwondingen. Je kunt een kwalitatieve motorpak kopen bij Bikeroutfit. Ook voor verschillende motoroutfits kun je hier terecht. Laat je in ieder geval goed informeren.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar redactie@regioleidscherijn.nl.