Zeilboot, water

Zo voorkom je dat je boot gestolen wordt!

Nederland bestaat voor een groot deel uit water, zoals plassen, meren en grachten. Het is dan ook niet zo gek dat steeds meer mensen over een boot of sloep beschikken om lekker te recreëren bijvoorbeeld over de Vecht, Vinkeveen of de Leidsche Rijn. Wat men vaak niet weet is dat boten, maar ook zeker de buitenboordmotor, veel gestolen worden.

De meeste booteigenaren zijn daar niet van op de hoogte en nemen pas maatregelen nadat de de boot of motor gestolen is. In 2017 is het aantal diefstallen van buitenboordmotor zelfs bijna verdrievoudigd. Zo waren er in 2016 nog 47 motoren ontvreemd, in 2017 waren dat er 122. Dit zijn cijfers uit provincie Zeeland maar landelijk gezien kan deze stijging worden doorgetrokken.


Advertentie:

Voorkomen is hierbij dus beter dan genezen. In dit artikel geven we tips om diefstal van uw boot of buitenboordmotor te voorkomen.

Tips

  • De verzekeraar van de boot stelt meestal als eis dat de boot aan de wal met een kabel of ketting vastgelegd moet zijn en dat dit met een ART goedgekeurd slot gebeurd. Sloten met dit keurmerk zijn geschikt voor boten van klasse 1 tot en met klasse 5.
  • Buitenboordmotoren moeten voor de verzekering voorzien zijn van een SCM-goedgekeurd slot. In het geval dat de buitenboordmotor niet aan de boot is bevestigd maar is opgeborgen, dan moet men kunnen aantonen dat deze zich in een deugdelijk afgesloten ruimte bevind. In geval van diefstal moet je dan ook zelf de braaksporen aan de ruimte kunnen aantonen.
  • Het goed beveiligen van de kajuitingang vergeet men ook nog wel eens. Zorg ook hier voor goed hang- en sluitwerk.
  • Vooral in de winter slaan de dieven toe. De jachthaven is dan rustig en dieven kunnen dan vaak ongemerkt hun slag slaan. Beschikt de boot over een buitenboordmotor laat die dan niet in de winter erop zitten maar breng deze veilig onder in een botenstalling, bijvoorbeeld waar ook de motor in onderhoud is. Bespaar hier niet op.
  • Maak gebruik van een Track en trace systeem
  • Staat de boot op een trailer beveilig deze dan met een koppelingsslot of wielklem.
  • Zet op goede zichtbare plaatsen je postcode en huisnummer. Doe dit zowel op de boot als op de motor.
  • Sluit een diefstalverzekering af waarbij je goed verzekerd bent tegen diefstal van je boot en/of buitenboordmotor
  • Het is belangrijk om foto’s van de eigendommen te maken. Maak daarom een foto van de boot en motor als geheel maar ook van de serienummers.

Soorten sloten

Zorg ervoor dat de boot en motoren voorzien zijn van een goed slot, bijvoorbeeld een Bootslot van Nauticgear. Er zijn diverse soorten sloten in omloop. Zo zijn er sloten voor de buitenboordmotor maar ook dek en steigersloten. Let bij de aanschaf wel op het juiste keurmerk zoals we die besproken hebben bij de tips.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar redactie@regioleidscherijn.nl.