minimale_levensduurduur_zwerfaval

Opruimacties in de regio. Help je mee?

Irriteer jij je ook wel eens aan al dat zwerfafval? Help dan mee! In de regio zijn tal van mogelijkheden. Tenslotte maken meer handen minder werk. Je kan op deze manier een steentje bijdragen aan het schoonmaken van je eigen buurt of straat.

Om deze redenen wil je meehelpen:

  • Je helpt mee om de buurt schoon te houden
  • Het geeft je een goed gevoel
  • Je bent lekker bezig, beter dan op de bank hangen
  • Tevens een leuke manier om nieuwe mensen te ontmoeten in je buurt!
  • Neem je kinderen mee en leer dat ze spelenderwijs niets op straat moeten weggooien

Initiatieven in de regio

In Leidsche Rijn en Vleuten- De Meern zijn tal van leuke initiatieven waar je aan kan meedoen. Hieronder noemen we er een aantal op.

Gewenst Eigen Initiatief (GEI)
De meest bekende is toch wel Gewenst Eigen Initiatief, Kort gezegd GEI. De drijvende motor hierachter is Dineke Oudijk. Haar moto is dan ook: “Leidsche Rijn schoon. Met een glimlach”. Zij is dan ook niet voor niets de winnaar van ‘Het Gouden Stokstaartje’.
Dineke organiseert al jaren lang schoonmaakacties in de buurt. Vaak zijn er acties in Parkwijk en Lage Weide maar ook Leidsche Rijn Centrum en het Berlijnplein komen geregeld aan de beurt. Wil je een keer met z’n allen jouw buurt opgeruimd hebben? Stel dit dan voor. Dineke staat hier zeker open voor. Wil je weten wanneer er weer een opruimactie is? Bezoek dan de website van GEI. Alle komende acties worden hierop geplaatst.

Landelijke Opschoondag
Door diverse initiatiefnemers worden onder de naam ‘Nederland Schoon’ jaarlijks opruimacties georganiseerd. Op zaterdag 23 maart 2019 is er weer zo’n dag. Wil jij meedoen aan de Landelijke Opschoondag? Je kan je daarvoor aanmelden op de website van Nederland Schoon.

Scholen en sociale organisatie
Ook diverse scholen en sociale organisaties organiseren met enige regelmaat leuke opruimacties. Zo organiseerde Bredeschool Het Zand een dag om met de kinderen zwerfafval op te ruimen. Ongeveer 300 kinderen deden aan de actie mee bovendien hadden de leden van de kinderraad dit zelf georganiseerd. Misschien is dit ook een idee voor de school van jouw kind?

Wat kunnen we nog meer doen?

Alle kleine dingen helpen en dat geldt ook voor dit onderwerp. Gelukkig is Utrecht een groot voorstander van statiegeldregelingen en hebben we prachtige herkenbare Afvalbakken voor een schone ruimte in het Máximapark.

Heb je zelf ideeën hoe je kan bijdragen? Laat het ons dan weten!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar redactie@regioleidscherijn.nl.