premiere-_Schat_van_een_Buurt_4_foto_hp_van_rietschoten

‘Schat van een Buurt’ in première gegaan (foto’s)

Enkele honderden bezoekers zagen maandagavond de film ‘Schat van een Buurt’ in première gaan in het Pathé filmtheater in Leidsche Rijn. Onder hen de cast die aan de film hun medewerking hebben verleend, de crew die de techniek in handen had en de producers. Ook wijkwethouder Everhardt had zich onder het massaal toegestroomde publiek gemengd. Een enkele filmster schitterde door afwezigheid. Hondje Chica in de rol van Brutus moest de première aan zich voorbij laten gaan.

Gedurende een jaar is een professionele filmploeg in Leidsche Rijn gaan filmen. Het script is onverwacht. De acteurs hebben zich van hun taak gekweten en zich ingeleefd in de rol die hen is toebedeeld. Er hebben uiteindelijk circa zestig acteurs hun medewerking verleend aan het tot stand komen van de film en zonder uitzondering hebben ze er een unieke ervaring mee opgedaan. Of er aanstaande professionele acteurs onder hen zijn zal de tijd moeten uitwijzen.

Het verhaal draait om een reeks kruimeldiefstallen in Leidsche Rijn met ernstige verdachtmakingen en zelfs een arrestatie tot gevolg. Of de gepakte dief ook werkelijk veroordeeld zal worden wordt in de loop van de film duidelijk. Er doen zich enkele onverwachte wendingen voor die menigeen van verbazing de mond zal laten open zakken.

De titel van de film ‘Schat van een Buurt’ verwijst onder andere naar de vele bodemschatten die zijn opgegraven gedurende de bouw van Leidsche Rijn. Nog geeft de historische grond wel schatten bloot als er ergens archeologen aan het werk gaan wanneer een eerste paal moet worden geslagen voor weer een uitbreiding van het stadsdeel waar met de tijd een kwart van de stad Utrecht zal wonen. ‘Schat van een Buurt’ is geen geschiedkundig document, maar een volwaardige bioscoopfilm die na de première in Pathé nog in meerdere filmzalen zal worden vertoond.

De voorstelling heeft aangetoond dat het publiek zich verbonden voelt met elkaar en met de plek waar ze wonen en het script kan zomaar een verhaal uit de wijk zijn. De samenhang binnen de wijk wordt extra belicht door de manier waarop een en ander in beeld is gebracht. De complot theorieën aangaande de diefstallen nemen grootse vormen aan en tijdens menig burenbezoek is het natuurlijk onderwerp van gesprek. Veel wijzende vingers in een bepaalde richting maken een verdachte al snel tot dader, gevoed door de mening van het collectief.

Dat de hechte samenhang van de spelers niet enkel in de film bestaat werd duidelijk toen Kim Harsta, directeur van Cultuur 19 die het tot stand komen van de film mede mogelijk maakte, de cast na afloop van de vertoning liet bestoken met vragen vanuit het publiek. De antwoorden waren eenduidig, maar duidelijk werden de spelers nu en dan overvallen door de vragen die op hen werden afgevuurd. Op de vraag waarom er ‘knipjes’ in de film zitten werd langs allerlei omwegen geantwoord en of er innige verliefdheden tijdens de opnames waren ontstaan werd schoorvoetend bevestigend antwoord gegeven. ‘Schat van een Buurt’ zal nog meerdere malen worden vertoond en de castleden lijken zeker niet afwijzend tegenover een vervolg te staan. Zij hebben de smaak te pakken gekregen en de producers lieten weten er zin in te hebben!

Hieronder de foto’s van de première:

premiere-_Schat_van_een_Buurt_3_foto_hp_van_rietschoten
Foto: Hans Peter van Rietschoten
premiere-_Schat_van_een_Buurt_1_foto_hp_van_rietschoten
Foto: Hans Peter van Rietschoten
premiere-_Schat_van_een_Buurt_5_foto_hp_van_rietschoten
Foto: Hans Peter van Rietschoten
premiere-_Schat_van_een_Buurt_6_foto_hp_van_rietschoten
Foto: Hans Peter van Rietschoten

Fragment uit de film:

premiere-_Schat_van_een_Buurt_2_foto_hp_van_rietschoten
Foto: Hans Peter van Rietschoten

lees ook:
De track en songtekst is hier online te beluisteren
De Leidsche Rijnse film ‘Schat van een buurt’ in première
Acteurs gezocht voor in film over Leidsche Rijn

Laat een reactie achter

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar [email protected].

Scroll naar boven