Hamtoren deelt mee in subsidiepot Pareltjesfonds

De Hamtoren in Vleuten kreeg in 2016 een nieuwe eigenaar. Bas Kennis, gitarist en toetsenman van de Zeeuwse popgroep Bløf is nu eigenaar van het bijzondere pand dat veertien kamers heeft. De muzikant telde er ruim 1,5 miljoen euro voor neer. Dit jaar heeft hij voor de renovatie van de toren een deel uit de subsidiepot van de Provincie Utrecht toegewezen gekregen. Uit het ‘Pareltjesfonds’ is in 2019 ruim 2,5 miljoen euro te verdelen en twaalf objecten hebben een deel hieruit toegewezen gekregen, waaronder dus de Hamtoren.

De Hamtoren is het overblijfsel van een Middeleeuws kasteel. De toren verkeert in slechte staat. De restauratie betreft het herstel van gevels, dak en dakconstructie, loodwerk, spits, houtwerk, glaswerk, schilderwerk en voeg- en stucwerk. Al met al een ingrijpend project. De toren wordt geheel volgens wens van de huidige eigenaar ingericht als geluidsstudio voorzien van een ruimte voor kleinschalige concerten en geschikt gemaakt voor bewoning. Deze bestemming heeft Bas Kennis bij de koop van de toren al laten doorschemeren. Of de subsidie heeft bijgedragen aan het realiseren van deze plannen laat te raden over. De provincie Utrecht vindt het belangrijk dat monumenten als de Hamtoren goed toegankelijk blijven voor het publiek en draagt daarom bij aan onderhoud en restauratie als dat nodig is. Met de bestemming geluidsstudio en concertruimte voldoet de eigenaar aan het criterium om de toren toegankelijk te maken voor publiek. De overige ruimten van het pand zullen gerespecteerd moeten worden als privé domein van de eigenaar en naar verwachting niet worden opengesteld voor publiek. Even om een hoekje kijken hoe een artiest als Bas kennis woont is er dus niet bij.

Het opknappen van de toren moet in ieder geval worden uitgevoerd, ongeacht de bestemming van het object. Het Pareltjesfonds is er om markante historische panden voor het nageslacht te behouden en vanuit die visie is de Hamtoren nu de eer te beurt gevallen om mee te delen in de subsidiepot van de Provincie.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar redactie@regioleidscherijn.nl.