Tall-Tales-Company

In het circus is niets onmogelijk

Tall Tales Company is het eerste Nederlandse circusgezelschap opgericht door afgestudeerde leerlingen van een Nederlandse circusopleiding. In de voorstelling worden jongleren, magie, luchtacrobatiek, partner-acrobatiek en dans door Harm van der Laan en Jorga Lok gecombineerd met dialogen, diepgaande monologen en veelzeggende stiltes. Jorga vervangt tijdelijk Maartje Bonarius die tijdens een repetitie geblesseerd raakte.

Met circus is ook een verhaal te vertellen. Net als met dans en muziek is circus ook in staat om emoties weer tegeven. “Als ik thuis boos, verdrietig of juist blij ben jongleer ik ook. Jongleren is voor mij een manier om m’n emoties te uiten, dat zie je terug op het podium” laat Harm in een eerder verschenen artikel weten.

Maartje leerde jongleren doordat haar vader een jongleergroep begeleidde waarmee hij thuis oefende.Al doende kwam ze ook bij een acrobatiekgroep terecht. De acrobatiek kreeg haar in de greep en ze wilde niets liever meer dan de circusopleiding volgen in Rotterdam. Harm kwam net als zijn latere partner Maartje op jonge leeftijd in aanraking met het circus toen zijn ouders lazen over een jeugdcircus. In eerder aangehaald interview vertelde Harm: “Ik kon al snel jongleren en leerde daarbij elke week iets nieuws. Dat was zo gaaf, dat als je iets genoeg oefent en blijft proberen, dat het dan lukt.” Harm raakt besmet met het circusvirus, maar besluit eerst psychologie te gaan studeren. “Ik wist niet of er een carriere in het circus was, dus ik wilde een ‘normaal’ papiertje halen.” In 2008 start hij alsnog met de circusopleiding in Rotterdam.

Harm volgt de richting ‘objectmanipulatie’. Maartje kiest de richting luchtacrobatiek. “Ik wilde heel graag partner-acrobatiek doen, maar ik had niemand om mee samen te werken. Toen Harm in het derde leerjaar me vertelde dat hij dat ook wel eens wilde proberen, was ik zo blij.” Aldus Maartje. In beginsel leek het de docenten een nogal gewaagde onderneming. Harm heeft niet het postuur van iemand die lange tijd zijn partner boven zijn hoofd kan houden en Maartje is veel langer dan gebruikelijk bij partner-acrobatiek. Maar beide zijn niet te stoppen. “Het was net als met de eerste jaren jongleren. Elke dag leer je weer iets nieuws en blijkt dat iets dat je gisteren nog onbereikbaar achtte wel opeens te lukken. In het circus is niets onmogelijk. Dat spannende hoort ook echt bij circus, dat voel je in je buik.” In 2012 studeren Harm en Maartje af met een gezamenlijke voorstelling. Twee jaar later besluiten ze voor even solo verder te gaan. “Het thema eenzaamheid bleek in allebei onze voorstellingen heel duidelijk naar voren te komen, dus dat is dan ook het centrale thema in onze theatervoorstelling Langs.”

Op 14 februari komen Harm en Jorga naar Podium Hoge Woerd met hun circa een uur durende voorstelling.

Tall-Tales-Company
Foto: Tall Tales Company

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar redactie@regioleidscherijn.nl.