Brandweerwagen

Giftige stof lekkende tankwagen zorgt voor flinke stankoverlast in de omgeving

Een lekkende vrachtwagen op de Edisonweg op een industrieterrein in Alblasserdam zorgt voor een chemische lucht in de omgeving. De stankoverlast is al op vele plekken te ruiken, zelfs tot aan de andere kant van Utrecht.

De tankwagen lekt een gasachtige stof. Om wat voor stof het gaat is nog onduidelijk. Een NL Alert is verstuurd om de mensen hierover in te lichten.

De brandweer is aanwezig en probeert met een meerdere eenheden de tankwagen te koelen. De verwachting is dat dit nog uren gaat duren.

Er wordt een opvanglocatie geopend bij het cultureel centrum voor diegenen die in verband met de stankoverlast niet in hun huis kunnen blijven.

Heb je last van de overlast? Sluit dan ramen en deuren en zet ventilatie uit.

Update 13:25 Veiligeheidsregio ZHZ:

Bij het incident in Alblasserdam is er een stof vrijgekomen die vanaf zeer lage concentraties stankoverlast geeft. De brandweer en het RIVM hebben vastgesteld dat alleen op incident-locatie meetbare concentraties van stoffen zijn vrijgekomen met een gering gezondheidsrisico. We verwachten daarom buiten het gebied geen gezondheidsklachten. Wel kan het zo zijn dat u klachten krijgt door de sterke geur, die lijkt op een rubber- of gaslucht.

Klachten die passen bij geurhinder zijn hoofdpijn en misselijkheid. Misselijkheid kan ook leiden tot braken. Indien u een allergie heeft voor geurstoffen kunt u mogelijk een tijdelijke verergering van uw allergische klachten merken. Bij ernstige klachten adviseren wij u contact op te nemen met uw huisartsenpost. Zoek een plek op waar de stank beperkt is om de klachten te bestrijden, zoals binnenshuis.

De geurwolk trekt momenteel over Nederland, en zal gedurende de komende uren wegtrekken. Wij raden u aan ramen en deuren open te zetten en uw woning te ventileren als de stank is weggetrokken uit uw omgeving.

Update 12:53 Veiligeheidsregio ZHZ:

Brandweer werkt scenario uit om de inhoud van de tank over te hevelen en heeft een stankafsluiter geplaatst. Er komt helaas nog steeds damp vrij. Brandweer werkt hard aan de oplossing.

Update 11:31 Veiligeheidsregio ZHZ:

Bestrijding van het incident is ingezet en incident wordt kleiner. De maatregelen die zijn en worden genomen werken. Het incident gaat binnen afzienbare tijd terug naar de normale situatie. Er is geen reden om uw activiteiten te staken. Volg zhzveilig.nl voor meer informatie of bel het publieksnummer 088 – 636 5200.

Update 11:21 Veiligeheidsregio ZHZ:

De veiligheidsregio ZHZ meldde zojuist het volgende:

De houdt voorlopig nog aan, maar zal wel minder worden. De stank levert geen gezondheidsrisico’s maar kan wel leiden tot misselijkheid of overgeven. Vragen? Ben dan 088 – 636 5200

 

Update 10:35 NL-Alert:

Zojuist is er opnieuw een NL-alert afgegeven. Volgens de berichten op social media is het gebied van het verzonden gebied opnieuw uitgebreid.

Update 10:07 NL-Alert:

Zojuist is er opnieuw een NL-alert afgegeven. De gezondheidsrisico’s van de stankoverlast  door de tankwagen in Alblasserdam zijn nihil. De stank kan wel leiden tot overgeven of misselijkheid.

Update 09:57 VRU (VeiligheidsRegio Utrecht):

De stof waardoor de geur uit #Alblasserdam in de @vrutrecht wordt veroorzaakt is een versnellingsbakolie. De @VRZHZ gaat de isolatie van de tank afpellen om de tank te laten afkoelen. Daarnaast hebben zij waterschermen geplaatst om de geur neer te slaan.

Update 09:56 Veiligeheidsregio ZHZ:

De brandweer zet een ‘waterscherm’ in: door water door de stank te spuiten wordt de stank hopelijk verminderd. Meetploegen brengen de verspreiding van de stof in kaart. Op 400 meter afstand, in de wind vanaf de tank, wordt de stof al niet meer gemeten. De stankverspreiding is echter enorm. Er komen klachten binnen tot voorbij Utrecht.

Update 09:33 VRU (VeiligheidsRegio Utrecht):

De stof die geroken wordt levert geen gevaar op voor de gezondheid. Hoewel de geur als vervelend wordt ervaren kunnen buitensporten gewoon doorgaan. De stof wordt tot in #Harderwijk geroken. De @VRZHZ geeft aan dat het afkoelen van de tank nog uren zal gaan duren.

62 gedachten over “Giftige stof lekkende tankwagen zorgt voor flinke stankoverlast in de omgeving”

 1. Jessie Pinkelmans

  Jemig de Pemig

  Kheb gauw een Joint opgestoke

  Dan geen last meer van stankoverlast

  Moe niet gekkuhh wordu zeg heejj

  Mozes kriebel nog aan toe zeg!

 2. Ramen en deuren dicht maar de winkels zijn gewoon open en hebben hun deuren wel geopend?

  Gezondheidsrisico nihil, mogelijkheid tot misselijkheid of overgeven: maar dan wel alle buitensporten laten doorgaan?

  Het zal aan mij liggen maar ik begrijp het niet helemaal.
  Die stank ik niet goed voor een mens

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar [email protected].

Scroll naar boven