werkochtend_maximapark_2_foto_hp_van_rietschoten
 Foto: Hans Peter van Rietschoten

Vrijwilligers knotten Elzen in het Máximapark tijdens geslaagde werkochtend

11 februari 2019 11:06  Redactie  Reageer

Een haast onafzienbare rij Elzen heeft in het Máximapark een ware gedaanteverwisseling ondergaan. Waar ’s ochtends nog een wilde bos takken bovenop dikke stammen stond is rond koffietijd een boom met een weelderige pruik het resultaat van hard werken. Met circa twintig vrijwilligers is veel werk verzet en er kan zeker terug gekeken worden op weer een geslaagde werkochtend in het Máximapark.

De ontvangst is altijd hartelijk te noemen bij De Vrienden van het Máximapark en een vaste groep deelnemers aan de werkochtenden ervaart het al als een beetje thuiskomen. De verwarming heeft de ergste kou uit het pand aan de Alendorperweg verdreven en de koffie pruttelt er huiselijk. Er wordt met koek rond gegaan en een korte introductie volgt. Er worden taken verdeeld en gereedschap op kruiwagens het park in gereden. In optocht gaat het, langs de Koningsboom ditmaal richting het parkrestaurant. Door de lange laan waar tientallen Platanen staan komt het gezelschap bij de Elzenhaag die ten prooi zal vallen aan het gereedschap dat is meegebracht. Dikke takken worden met een motorzaag te lijf gegaan en de wat minder zware kunnen heel goed met een handzaag worden bewerkt.

In het aangrenzende bosperceel staan bomen die het veld moeten ruimen, gemerkt met rode verf op ooghoogte van een gemiddelde man met een spuitbus aangebracht. Ook staan er met groene verf bewerkte bomen, de verwarring is daardoor groot. Moeten de rode blijven staan? Want rood is tenslotte ‘stop!’ Of moeten de groene omver? Want groen staat voor ‘doorgaan.’ Er heerst wat commotie in de groep, aangezwengeld door grapjassen die de boel door de war sturen. De instructies hadden niets aan duidelijkheid te wensen overgelaten. Rood moet er aan geloven, groen mag zich bewijzen door flink te groeien om een mooi bos te vormen. Weer gaat er een gerucht door de groep: “de bomen die met rood en groen gemerkt zijn moeten blijven staan. Alle niet gemerkte bomen moeten om.” De grapjas die dit opperde is de mond gesnoerd en heeft de rest van de ochtend geen zaag meer vast gehad.

Met de hulp van wat jongere jeugd is het afgezaagde hout bij elkaar gelegd op ‘rillen.’ Stapels snoeihout die een mooi onderkomen vormen voor vogels en kleine knaagdieren die zich er beschut weten tegen vijanden en guur weer. Vers afgezaagde boomstammetjes werden nog eens in plakken gezaagd waarmee niet alleen kon worden bekeken hoe oud de boom geworden is, maar dat ook prima dienst doet als speelmateriaal. Er werden hoge torens mee gebouwd waarvan er uiteindelijk niet een overeind is gebleven.

Om ongeveer ‘kwart voor soep’ trok het gezelschap naar de Werkschuur waar de pan met dampende pompoensoep klaar stond om soldaat te worden gemaakt. Ook nu had de keukenbrigade van het Máximapark stapels boterhammen klaar gezet waarop met graagte werd aangevallen. Soep en brood gingen schoon op en iedereen ging met een voldaan gevoel naar huis. De volgende werkochtend staat gepland begin maart waarin de vrijwilligers het weer zullen opnemen tegen de Elzen.

werkochtend_maximapark_foto_hp_van_rietschoten
Foto: Hans Peter van Rietschoten
werkochtend_maximapark_3_foto_hp_van_rietschoten
Foto: Hans Peter van Rietschoten

Advertentie:


Advertenties:

Nog geen reacties


Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reageren:
Naam:
Email *
Website