acupunctuur_Utrecht_Leidsche_Rijn-een-naaldje-en-een-verhaaltje

Acupunctuur in Utrecht Leidsche Rijn, een naaldje en een verhaaltje

Sinds 18 jaar ben ik al weer werkzaam als acupuncturist in Leidsche Rijn. Ondanks het feit dat ik er niet woon, ik woon in de stad Utrecht, ben ik toch een van de eerste ”kolonisten”.
In 2001 stond Leidsche Rijn nog in de kinderschoenen en maakte ik, als beginnend acupuncturist mijn eerste stappen in de eeuwenoude acupunctuur. Een oude Chinese wijsheid in een gloednieuwe fysiotherapiepraktijk op de Langerakbaan in Utrecht.

Dat is ook wat mij zo in de acupunctuur aanspreekt; Het is gebaseerd op een filosofie die klopt als een bus. Het verhaal van Yin en Yang.

Yin en Yang

Het klinkt wellicht een beetje vaag, dat yin en yang, maar het is een prachtig verhaal;
Yin en yang zijn tegenovergesteld aan elkaar en vullen elkaar ook aan. Yin en yang zijn altijd in beweging, zonder yin is er geen yang en andersom.
Yang is warm, dynamisch, boven, mannelijk, yin is koel, statisch, onder en vrouwelijk. Etcetera, etcetera. Hier zijn boeken vol over te schrijven.

Een dag en nacht verschil en ook weer niet

Yang is overdag en yin is s ‘nachts, wat betekent dat in de avond yang steeds meer yin wordt en je je slaperig gaat voelen. Je yin omhelst je yang als het ware. In de ochtend wordt yin meer en meer yang, langzaam ontwaak je.
Bovenstaande is een ieder gegund, maar er zijn helaas best veel mensen waar het niet zo organisch verloopt.

Slecht slapen en acupunctuur?

Slapeloosheid is veel voorkomend en is per definitie een disbalans tussen yin en yang. Aan mij als acupuncturist de taak om te bekijken waar nou het probleem zit. Heb je teveel yang waardoor je wakker wordt of bijvoorbeeld te weinig yin waardoor je überhaupt niet in slaap valt.
Als ik deze diagnose eenmaal gesteld heb kan ik met mijn acupunctuur veel betekenen voor mensen met slaapproblemen. Het is eigenlijk simpelweg de balans tussen yin en yang weer herstellen.

Simpel dus?

In principe is het inderdaad simpel de yin en de yang weer in het gareel te krijgen met mijn naaldjes. Natuurlijk is het niet zo dat acupunctuur de enige manier is om de balans te krijgen. Het yin en yang verhaal is het leven in optima forma.
”Je kan met de manier waarop je je leven leidt, de dingen wel doen of juist minder doen, een grote invloed hebben op het evenwicht in je zelf”.
Een ingewikkelde en lange zin, maar het is echt waar. Ik kan je daar tijdens de behandeling, als je dat interessant vind, best wat over vertellen.
Zo is het dus mogelijk met een naaldje en een verhaaltje van je klachten af te komen. Een stukje omdenken als het ware….

Bas van Dijk is fysiotherapeut, acupuncturist en specialist dry needling en schrijft maandelijks een column over zijn belevenissen in de praktijk in Leidsche Rijn Utrecht. 
De hoofdlocatie van de praktijk is in Leidsche Rijn. Bas werkt ook in Utrecht Oost en Amersfoort.

Lees ook:
Vijf redenen om in Leidsche Rijn Acupunctuur te proberen in 2019
– Blog: Pijn in Leidsche Rijn? Probeer acupunctuur..
– Interview: Bas van Dijk van Acupunctuur Leidsche Rijn

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar redactie@regioleidscherijn.nl.