Christenunie_minister_Schouten_van_Landbouw_fptp_hp_van_rietschoten

Minister te gast bij voedselbos Lekkerlandgoed

De Stalzaal van Hoeve Wielrevelt in Haarzuilens was het decor van een symposium waarbij Christenunie (CU) minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit te gast was. Tijdens de bijeenkomst kreeg de minister onder het toeziend oog van ruim vijftig gasten een manifest overhandigd, opgesteld door haar partijgenoten in de provincie Utrecht. Arne Schaddelee was namens de CU fractie van de provincie Utrecht aanwezig. Gedurende het symposium werd stil gestaan bij de vraag op welke manier “de kloof te overbruggen is tussen boeren en burgers en hoe de drempel tussen stad en platteland is te verlagen.” Naast minister Schouten traden andere prominente sprekers voor het voetlicht. Het manifest dat de minister kreeg overhandigd telt 17 punten die door de CU zijn gebundeld onder de naam “Manifest Boeren, Burgers & Buitenlui 2.0. Naar een waardevol voedselsysteem.” In beginsel is het document er op gericht om “boeren, burgers en buitenlui” met elkaar te verbinden. Om iedereen samen te laten werken om te komen tot de productie van goed en veilig voedsel, een beter milieu en diversiteit aan gewassen op het boerenland.

Een aanzet is al gegeven in Haarzuilens waar initiatiefnemers Maarten Schrama en Jan Degenaar drie jaar geleden zijn gestart met ‘voedselbos Lekkerlandgoed.’
“De ligging bij Utrecht biedt kansen. Bewoners uit onder andere Leidsche Rijn kunnen op deze manier hun eigen voedsel plukken op een fietsbare afstand. Zo ontstaat de ideale verbinding tussen stad en platteland.” Aan het plukken in het voedselbos zijn wel enkele strikte voorwaarden verbonden.
Minister Schouten was duidelijk niet gekleed op een rondleiding door het gebied en ook haar agenda liet het niet toe met eigen ogen te zien hoe Lekkerlandgoed er momenteel bij ligt. Maarten Schrama denkt niet lang meer te hoeven wachten tot de eerste opbrengst van het bos kan worden binnengehaald. Of Hoeve Wielrevelt de opbrengst zal gebruiken in de keuken om streekgerechten mee te bereiden is nog niet bekend, maar uitgesloten is het zeker niet.

bijeenkomst_voedselbos_Lekkerlandgoed_foto_hp_van_rietschoten
Foto: H.P. van Rietschoten
bijeenkomst_voedselbos_Lekkerlandgoed_2_foto_hp_van_rietschoten
Foto: H.P. van Rietschoten
bijeenkomst_voedselbos_Lekkerlandgoed_3_foto_hp_van_rietschoten
Foto: H.P. van Rietschoten

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar [email protected].