city_aed2_foto_hp_van_rietschoten

Niet te missen AED

Vlak naast de toegangsdeur naar de hal van een appartementengebouw aan de Melissekade in Parkwijk hangt sinds kort een Automatische Externe Defibrillator (AED) die mogelijk levensreddend kan zijn wanneer iemand getroffen is door een hartstilstand. De AED kan bijdragen aan acute hulpverlening die de kansen voor de getroffene vergroot. Wanneer de AED is geregistreerd wordt deze opgenomen in een register en is daardoor te traceren zodat er niet lang hoeft te worden gezocht naar dit hulpmiddel. De Nederlandse Hartstichting pleit voor zoveel mogelijk van deze apparaten zodat in ons dichtbevolkte land er nooit een ver weg hoeft te zijn. In overheidsgebouwen is het inmiddels vanzelfsprekend dat een AED voorhanden is en supermarkten maken steeds vaker plek om er een op te hangen.

Enige tijd geleden is er een financiële aanzet gegeven tot aanschaf van een AED voor het Máximapark. Deze zal op een centrale plek moeten komen. Naar alle waarschijnlijkheid op een daartoe ingegraven oude meerpaal aan de Alendorperweg nabij nummer 10A dat nu nog het onderkomen is van De Vrienden van het Máximapark. Of de meerpaal en de daaraan nog te bevestigen AED mee zal verhuizen naar het nieuwe adres dit najaar is nog onbekend. Zaak is dat de apparaten op zoveel mogelijk goed bereikbare plekken zichtbaar worden opgehangen zodat er snel kan worden gehandeld voor een hulpdienst is aangekomen om de zorgverlening over te nemen.

city_aed_foto_hp_van_rietschoten
Foto: Hans Peter van Rietschoten

Met behulp van de website komt een AED zoals aan de Melissekade is geïnstalleerd (City AED) al snel binnen ieders bereik en juist ook verenigingen kunnen met de informatie op deze website hun voordeel doen.

“Bij een hartstilstand staat het hart meestal niet helemaal stil. Dat lijkt alleen zo. De hartkamers worden heel snel en chaotisch geprikkeld, waardoor ze niet meer samentrekken. Dit heet ventrikelfibrilleren. Een AED is dan nodig om het hart te resetten en weer normaal te laten kloppen. Dit resetten noemen we defibrilleren.” aldus de Hartstichting. Om een City AED te kunnen bedienen is niet een uitgebreide opleiding nodig. Alle stappen voor het gebruik staan helder beschreven in de instructies. Natuurlijk streeft de Nederlandse Hartstichting er naar dat reanimatie door zoveel mogelijk mensen wordt beheerst en daarbij hoort ook het leren omgaan met een AED.

Het plaatsen van de City AED aan de Melissekade leidt misschien wel tot buurtinitiatieven die zodoende bijdragen aan de mogelijkheid tot acute hulpverlening. Inmiddels heeft men bij City AED een systeem ontwikkeld om bestaande en nieuwe laadpalen voor elektrische auto’s, parkeerautomaten of ander straatmeubilair ‘Plug &Play’ te voorzien van een AED.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar [email protected].