rene_jaspers_van_the_barn_leidsche_rijn_foto_joyce_pherai

Interview met René Jaspers van The Barn “We hebben een missie”

“Spannend, leuk en intens”, antwoordt René Jaspers (52) met gepaste trots op de vraag hoe hij het afgelopen half jaar heeft ervaren als nieuwe eigenaar van The Barn in Leidsche Rijn Centrum. Het biologische restaurant aan het Brusselplein werd in juni 2018 failliet verklaard. René was toen commercieel manager van The Barn en had dit niet zien aankomen. Hij besloot het er niet bij te laten en nam de vestiging in Leidsche Rijn over. René ontpopte zich in een korte tijd van marketeer naar een hardwerkende horecaman die dag en nacht in de weer is met zijn zaak. Hij blikt dan ook terug op een veelbewogen periode. René vertelt ons over zijn grote droom: het uitbouwen van The Barn als het eerste real food keten in Nederland én het op de kaart zetten van verantwoord eten.

Intens

“Het voeren van een horeca onderneming die zeven dagen per week twaalf uur per dag open is, is al intens. Daarbij maakt het werken aan iets nieuws het extra spannend. Dat geldt voor iedere onderneming die net gestart is. Je stelt jezelf voortdurend de vraag: ‘Gaat het lukken? Heb ik gelijk met mijn gedachte dat er een behoefte is aan een plek als The Barn, een ‘clubhuis’ achtige plek waar je verantwoord en gezond kunt eten?’. Ik ben er van overtuigd, maar zijn anderen dat ook?” Ook moest volgens René nog een aantal dingen rechtgezet worden als gevolg van het faillissement. “Een van de grote veranderingen die ik meteen heb doorgevoerd is het weghalen van de bestelzuilen. We merkten dat mensen die simpelweg niet zagen staan. Men wil gewoon bediening aan tafel. Dan handel je er naar. Tegelijkertijd is met het weghalen van de bestelzuilen iets unieks weggevallen. Achteraf was het te vooruitstrevend.”

Missie

René vervolgt: “Het leuke aan het bedienen aan tafel is dat je weer die connectie hebt met je gasten. Je krijgt zoveel interessante feedback. We zijn niet zomaar een plek waar je je boterham eet. We hebben een missie en dat is verantwoord en bewust eten voor íedereen toegankelijk maken, met liefde en aandacht voor mens, natuur en milieu. Dat betekent dat je goed naar je gasten moet luisteren en daarvoor moet je tussen de mensen staan. Dat doen wij letterlijk in het restaurant, maar ook op social media. Op Facebook en Instagram plaatsen wij maandelijks polls en stellingen, zoals de vraag of we wel of niet zout moeten toevoegen in onze gerechten? Of moet puur eten per definitie 100% biologisch zijn? We zijn ontzettend benieuwd wat mensen daarvan vinden en gaan ook echt aan de slag met de feedback van onze gasten. Zij zijn tenslotte de reden waarom wij dit doen.”

Puur eten

René denkt voortdurend na over verdere verduurzaming en maakt hierin nieuwe afwegingen. Zijn leveranciers zoekt hij met veel zorg en aandacht uit. “Mijn belofte is het presenteren van real food aan mijn gasten. Dat is aan de ene kant helder en makkelijk. Aan de andere kant weer moeilijk, omdat de keuze daarmee beperkt is. Het moet kloppen bij alles waar The Barn voor staat. Voor mij is het dan ook heel belangrijk dat ik in mijn leveranciers geloof. Als het even kan wil ik ze in de ogen gekeken hebben. Ik stap persoonlijk op ze af om te luisteren naar hun verhaal. Om te ruiken en te proeven. Zo ben ik overgestapt van pistoletjes naar landbrood, omdat ik het beter vond passen bij ons concept en de smaken die we willen bieden. Alle leveranciers waarmee ik samenwerk hebben een verhaal. We delen dan ook onze missie voor real food.”

Betaalbaar en toegankelijk

“Ik wil het allerbeste aan mijn gasten bieden. Consistente kwaliteit tegen betaalbare prijzen. Dat kan alleen als je nauwkeurig samenwerkt met partners waarin je gelooft. Ik maak daarin voortdurend keuzes. Dat is de uitdaging. Zo is ontkoppeld koken een manier om het beste uit de buurt te presenteren aan mijn gasten. Lokale organisaties die bijvoorbeeld waanzinnig lekkere biologische soepen maken, presenteer ik met trots op onze kaart. Want we delen immers een gezamenlijke passie voor eerlijk en echt eten. Wat mij betreft ook de manier om samen voedselverspilling en waste tegen te gaan.”

Avondeten

Nog een belangrijke verandering die René binnen The Barn heeft doorgevoerd is het aanbod van avond gerechten. “Ik wil de hele dag door verantwoorde maaltijden bieden, dus ook ’s-avonds! Voorheen was het enige warme maaltijd op de kaart de hamburger. Ik wilde meer kunnen bieden. Zeker met alle jonge gezinnen hier in Leidsche Rijn leek het mij passend om heerlijke eenpansgerechten aan de kaart toe te voegen. Simpele gerechten die je nergens anders meer eet, zoals goede stamppotten, hachee of chilli sin carne. Ook bieden we aan vegetariërs genoeg keuze. We hebben vegan appeltaart, pompoen kokos soep en erwtensoep. Je kunt bij ons gewoon op een gewone doordeweekse dag aanschuiven, alleen of met het gezin, voor een heerlijke en verantwoorde avondmaaltijd.”

Blauwdruk

“Ik zou veel dingen sneller willen dan dat het gaat. Dat ligt deels aan mijn ongeduld. Deels ligt het aan een heleboel wetten en regels waar je als ondernemer mee te maken hebt. Ik wil dit concept schaalbaar maken en op meer plekken in Nederland aanbieden. De eerste fase en stond in het teken van het goed neerzetten van dit restaurant in Leidsche Rijn. In de volgende fase moet alles net een tandje beter zijn. Wanneer ik voor mijzelf besluit dat we er klaar voor zijn, dan gaan we uitbreiden. Leidsche Rijn is wat dat betreft mijn concept store. Dit is de blauwdruk voor wat er moet gaan volgen. Er is landelijke behoefte aan een baken of een gids voor mensen die naar dit op zoek zijn. Dan bedoel ik naar betaalbaar en duurzaam eten op toegankelijke wijze. In iedere stad of dorp zit een HEMA, omdat daar blijkbaar behoefte aan is. Ik ben ervan overtuigd dat op iedere plek in Nederland een behoefte is aan The Barn.”

Tot slot vroegen we aan René wat hij aan Leidsche Rijners wil meegeven. “Er zijn hier een grote groep mensen actief met mooie groene initiatieven. Ik werk graag samen met lokale initiatieven. Maak mij vooral deelgenoot daarvan. Ik doe graag mee! Kom hier vergaderen, ik facilitair je graag. Laten we vooral kijken hoe we elkaar kunnen helpen.”

Volg The Barn op Facebook, Instagram en via de website!

Geschreven door: Joyce Pherai

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar [email protected].