zwerm_vogels_foto_geert_koning
 Foto: Geert Koning

Video: Hoge kwaliteit choreografie, met duizenden dansers elke avond weer

23 februari 2019 12:30  Redactie  Reageer

De Groenedijk in Leidsche Rijn herbergt een rijke historie en daarover is veel gezegd en geschreven. Legendarisch is het rooien van de bomen waarvoor geen kapvergunning werd afgegeven en tot de verbeelding sprekend is de aanwezigheid van een tiental Halsbandparkieten die meer dan eens van zich laten horen. Zelfs een IJsvogel scheert nu en dan over het water in de kennelijke veronderstelling verkerend dat er wel iets te verschalken is. Of er zich werkelijk IJsvogels in de directe omgeving van de Groenedijk hebben gevestigd is niet bewezen.

Wel is er bewijs geleverd voor een prachtig schouwspel dat zich hoog in de lucht afspeelt. Duizenden spreeuwen komen geregeld samen in het luchtruim boven de Groenedijk en voeren er een hemels ballet op. Eerder al werd melding gemaakt van een dergelijke voorstelling boven het Máximapark. Kennelijk hebben de Spreeuwen behoefte aan verandering en tonen ze hun kunsten elders in Leidsche Rijn aan iedereen die er oog voor heeft. Met het blote oog is goed te zien hoe de vogels hun figuren in de lucht maken zonder elkaar te raken. Met een vogelkijker is pas echt goed waar te nemen om hoeveel individuen het gaat.

De zwermen zijn steeds anders van samenstelling en wanneer er in de lucht gevaar dreigt ballen de vogels als één vuist samen om het gevaar af te slaan. Een compacte troep spreeuwen boezemt angst in wanneer ze het hemelruim bevolken, maar zeker hun wonderlijke dans in de wolken verdient ontzag. Wanneer ze neerstrijken in de bomen van het gebied naar hun keuze is het gekwetter niet van de lucht. Alsof ze de choreografie van de volgende voorstelling met elkaar doornemen.

Video’s: Monique Groenveld

Video: Basel Shuboul

“Elke avond weer, prachtige indrukwekkende voorstelling. Hoge kwaliteit choreografie, met duizenden dansers…”, aldus Geert Koning, fotograaf van onderstaande foto’s.

zwerm_vogels_foto_geert_koning_1
Foto: Geert Koning
zwerm_vogels_foto_geert_koning_3
Foto: Geert Koning
zwerm_vogels_foto_geert_koning_2
Foto: Geert Koning
zwerm_vogels2_foto_geert_koning_1
Foto: Geert Koning
zwerm_vogels2_foto_geert_koning_4
Foto: Geert Koning
zwerm_vogels2_foto_geert_koning_3
Foto: Geert Koning
zwerm_vogels2_foto_geert_koning_2
Foto: Geert KoningAdvertenties:


Nog geen reacties


Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reageren:
Naam:
Email *
Website