maximapark_jarig

De Vrienden van het Máximapark zijn jarig!

Het is deze maand 15 jaar geleden dat stichting Vrienden van het Máximapark is opgericht. Aanvankelijk heette het park Leidsche Rijn Park. Pas op 17 mei 2011 kreeg het park haar nieuwe naam ter ere van de veertigste verjaardag van toen nog prinses Máxima.

Het Máximapark is een markante plek en vormt een groene overgang tussen de bebouwing van Leidsche Rijn en Vleuten-De Meern en overbrugt daarmee de kloof tussen oud en nieuw. Het park dat driehonderd hectare meet is altijd in wording en om dat in goede banen te leiden is inzet van vrijwilligers onontbeerlijk. Het zijn niet enkel de vrijwilligers die op donderdag het park intrekken die het park laten groeien en bloeien tot plezier van de vele bezoekers. De door de Vrienden georganiseerde zaterdagochtenden zijn ook zeer belangrijk om het park mooi te houden en waar mogelijk mooier te maken. Deze werkochtenden zijn doorgaans goed bezocht en na gedane arbeid is het goed lunchen. Hierin wordt voorzien en de broodmaaltijd wordt niet zelden opgeluisterd met een kom huisgemaakte soep.

Nu nog is een tot ‘Máximahoeve’ omgedoopte schuur aan de Alendorperweg de uitvalsbasis, maar dit najaar zullen De Vrienden moeten uitwijken naar een nieuwe locatie aan de Utrechtseweg. Hier wordt een nieuw onderkomen gebouwd van waaruit gewerkt zal worden. De plannen voor de opstal zijn vergevorderd en de locatie is inmiddels voorzien van een huisnummer en daarmee ook van een postadres met postcode. Alle voorzieningen waarover De Vrienden beschikken aan de Alendorperweg zullen ook aan de Utrechtseweg hen ter beschikking worden gesteld zoals opslagruimte en sanitaire voorzieningen voor zowel De Vrienden als voor parkbezoekers. Tevens zal er gekeken worden of er een bezoekerscentrum kan worden ingericht, iets dat aan de Alendorperweg slechts bij een plan is gebleven. Het Máximapark kent veel gezichten en dat maakt het park in ieder jaargetijde de moeite waard te bezoeken. Wanneer de waterlopen dichtgevroren zijn staan De Vrienden te popelen om de kinder-Elfstedentocht te organiseren waaraan in het verleden honderden deelnemers plezier beleefden.

Zes enorme Platanen zijn in 2013 toegevoegd aan het omvangrijke bomenbestand in het park. De circa vijftig jaar oude bomen zijn aan Het Lint nabij de Haarrijnseplas geplant in de vorm van een kruis dat de contouren van de heilige kruiskapel van Willibrord symboliseert. Op deze manier is de relatie met het Domplein waar de bomen vandaan komen, zichtbaar gemaakt. Behalve de monumentale Platanen heeft het Máximapark meer bezienswaardigheden. Neem de Vlinderhof die onder andere te bereiken is met het trekpontje over de Vikingrijn. De Vlinderhof is ontworpen door de vermaarde tuinarchitect Piet Oudolf die tot ver over de grens bekendheid geniet.

Legendarisch is ook de komst van de ruim honderdjarige Jeremiebrug te noemen. De brug moest wijken voor de aanleg van station Vaartsche Rijn in het centrum en is met de nodige lobby van deze en gene in het park terechtgekomen waar hij de Vikingrijn overspant. De brug is een tastbare verbinding met de historische binnenstad van Utrecht. Mede op initiatief van De Vrienden van het Máximapark is het voor de dichtbij gelegen brouwerij Maximus mogelijk ieder jaar Máximapark bier te brouwen dat de welluidende naam Mockingbird kreeg, genoemd naar nog een vrijwilliger van het eerste uur, Peter Mocking. De hiervoor benodigde hop klimt in het park tegen de Pergola op.

In het oorspronkelijke parkontwerp van Adriaan Geuze is nooit ‘de Samenloop’ opgenomen, een verhoogde plek die zal worden omzoomd door een bos waar vrijwilligers 25.000 bomen hebben geplant. Een serieus stadsbos met de SAMENLOOP als centraal punt waar paden en bezoekers bij elkaar komen en waar ruimte is voor kleine evenementen. Ook op particulier initiatief is het Babybomenbos aangeplant op twee percelen die een mooi Lindebomenbos zullen vormen. Iedere Linde is geplant ter ere van een geboren kindje door ouders of grootouders en is opgenomen in het Utrechts Bomenregister. Van de vergoeding die voor het planten van de Lindebomen werd gevraagd is het Uiltjespad aangelegd dat dit voorjaar onthuld zal worden.

Initiator voor het oprichten van de Vrienden van het Máximapark,Theo Kuijpers, kan terugkijken op een geslaagd plan. Zijn motto: “Als je ergens goed voor zorgt kan je daar trots op zijn!” is uit het hart van velen gegrepen. De zorg voor het park is in handen van mensen die er trots op zijn om voor iedereen het park aantrekkelijk te maken en met de komst van het Uiltjespad steek je er nog iets van op ook. Max de wijze uil wijst de weg door het park en zal aan de hand van vragen en antwoorden je veel over de natuur in het algemeen bijbrengen en over het Máximapark in het bijzonder.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar redactie@regioleidscherijn.nl.