raum logo

Twee nieuwe datakunstwerken tentoongesteld op Berlijnplein door RAUM

Op het Berlijnplein staan door RAUM twee nieuwe datakunstwerken tentoongesteld in het thema van nieuwe stedelijke vraagstukken van deze eeuw. Beide kunstwerken verkennen oplossingen voor deze vraagstukken.

Open Highway
De door RNDR ontworpen ‘Open Highway’ bijvoorbeeld, benadrukt hoe men wegen letterlijk wegstopt om plaats vrij te maken voor leefruimte, waar het Berlijnplein een toonbeeld van is gezien de A2 er letterlijk onderdoor loopt. Hierdoor zou Leidsche Rijn nauwer verbonden zijn geworden met de rest van Utrecht. Dit feit benadrukt Open Highway met licht- en geluidselementen die door de rijdende auto’s op de snelweg eronder in realtime worden aangestuurd.

Solid Cinema
‘Solid Cinema’, het tweede kunstwerk ontworpen door Gosse de Kort, bestaat uit 1600 driedimensionale pixels die alleen zichtbaar zijn vanuit bepaalde invalshoeken. Volgens De Kort is dit een verwijzing naar de dynamische ervaring die velen hebben als ze zich door gebouwen heen voortbewegen en ze architectuur vanuit verschillende perspectieven beleven. Terwijl gebouwen toch vaak worden gezien als statische werken beredeneert De Kort dat de ervaring van de architectuur anders is vanuit verschillende invalshoeken. Voor dit kunstwerk is overigens specifieke software ontworpen waarmee licht uitsluitend naar specifieke richtingen kan worden geschenen. Ook voor praktische doeleinden zou deze software nuttig kunnen zijn, om bijvoorbeeld lichtvervuiling tegen te gaan.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar redactie@regioleidscherijn.nl.