De-deugd-op-een-skelter_foto_hp_van_rietschoten

Blog: De deugd op een skelter

Dat hij komen zou was afgesproken. De keren dat we samen de hond uitlieten zijn niet meer op de vingers van twee handen te tellen, maar de laatste keer dateert van alweer even geleden.

Hij kijkt de tijd om wanneer ik hem vertel dat het volgende rondje met Hummer pas zal zijn als hij zijn brokken heeft kunnen laten zakken. Ik zie aan zijn blik dat hij meent dat ik hem in de maling sta te nemen, maar niets is minder waar. Het is echt zo en dat we naar een speeltuin gaan met een skelterbaan maakt veel maar niet alles goed.

Het liefst is hij uren met Opa Koe en de hond op pad, maar ook Hummer is al op leeftijd en aardig door zijn energie heen. Toch maken we drie kwartier bijna vol. Onderweg kijkt onze kleinzoon goed uit zijn ‘doppen’ want hij weet dat ik voor het KNGF flessendoppen spaar. Alle rondslingerende plastic flessen worden tijdens onze wandeling door hem van de doppen ontdaan. De flessen gaan in de afvalbakken die in onze buurt ruim voorhanden zijn. De doppen koesteren we als een kostbare schat. Ook het flesje dat hij opmerkt in het water van de singel niet ver bij ons huis en een enorme school vandaan ontgaat hem niet. Het liefst gaat hij het halen hoewel de kant erg steil is en het flesje iets van de oever drijft. Het siert hem en hij lijkt teleurgesteld als ik het hem afraadt een poging te wagen. De optie om Hummer de walkant af te sturen praat ik hem met moeite uit zijn hoofd, maar hij berust erin.

Ik hoop dat hij deze deugd blijft houden, ook als hij zelf als leerling in een groot schoolgebouw zijn weg moet zoeken. Het flesje in het water is bijna zonder twijfel achtergelaten door een onnadenkende leerling die meent dat het allemaal wel mee valt met het milieu waarin hij of zij misschien zelf ooit wel kinderen groot moet brengen.

Als onze kleinzoon het verschil kan maken dan verdient hij in mijn ogen een onderscheiding. Ik ga het de Directeur van de Kanselarij der Nederlandse Orden alvast vertellen. Misschien ben ik nog op tijd voor Koningsdag.

Hans Peter van Rietschoten

lees ook:
Blog: Kijk uit je doppen!
Blog: De dop wil het zelf

2 gedachten over “Blog: De deugd op een skelter”

Laat een reactie achter

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar [email protected].

Scroll naar boven