werkochtend_maximapark_3_foto_Richard_Draaijer
 Foto: Richard Draaijer

Helpende handjes nodig tijdens werkochtend in Máximapark

25 maart 2019 21:15  Redactie  Reageer

Zaterdag 30 maart gaan De Vrienden van het Máximapark weer volop aan de slag om het park mooier te maken waar het kan en onderhoud te plegen waar het nodig is. Hierbij kunnen ze best wat hulp gebruiken en daarom nodigen ze iedereen uit die zin heeft een steentje bij te dragen aan de ontwikkeling van het 300 hectare tellende stadspark. Het Máximapark wordt gekenmerkt door een enorme diversiteit aan bomen, struiken en planten. Juist de diversiteit geeft het park een uniek karakter, maar om te voorkomen dat enkele planten de boventoon gaan voeren moeten ze worden ingeperkt.

Bramen bijvoorbeeld vermeerderen zich makkelijk doordat vogels gek zijn op de vruchten, maar op de meest onmogelijke plekken hun deels verteerde voedsel laten vallen. De bramenpitjes zijn voor de vogels lastig verteerbaar en zo komen dus door het hele park al snel jonge braamstruikjes op. Bramen woekeren onder de grond nog verder en steken dan op nog meer onmogelijke plekken de kop op. Om andere planten ook de kans te geven zich in het park te laten zien moeten de bramen nu en dan een halt worden toegeroepen. Een arbeidsintensieve klus, maar voor het behoud van andere plantensoorten enorm belangrijk. De behouden braamstruiken dragen weer volop vrucht waaraan mens en dier zich tegoed kan doen. Naast de vogels zijn het ook andere dieren die meehelpen met het verspreiden van allerlei zaden. Ze nemen het in hun vacht mee of denken er niet aan dat ze ooit een wintervoorraad aanlegden waardoor in het voorjaar de zaden die ze verstopten ontkiemen.

Naast de woekerende bramen groeien langs de diverse waterlopen in het park ongewilde Wilgen en Elzen. Deze oeverbewoners laten het water hun werk doen. Waar Els en Wilg aan het water staan is het vrij zeker dat er jonge boompjes verderop aan de oever opkomen. Het zaad van de bomen wordt door het water meegevoerd en vindt verderop langs de oever ‘vaste voet’ aan wal. Ook de wind speelt een niet onbelangrijke rol bij het verspreiden van zaden. Denk maar aan het uitblazen van een paardenbloemenbol waarvan de pluisjes zo vrolijk op de wind dansen. Of het zaad van de Esdoorn dat zo leuk als een helikopter het luchtruim kiest. Zo vinden vele duizenden zaden hun weg in de hoop ergens te kunnen landen om zich er definitief te vestigen.

Dat het park met het ontluiken van het voorjaar steeds groener wordt is natuurlijk geweldig, maar de zitbankjes hoeven niet mee in deze trend. De algengroei op de houten bankjes moet eens flink te lijf worden gegaan en ook dat staat deze morgen op het programma. De Japanse tuin in het Máximapark staat op het punt in bloei te komen. Dikke bloemknoppen zijn de voorbode van de weelderige bloei die aanstaande is. Als de ruim vijfduizend struiken hun bloemen aan het publiek tonen is het Japanse sprookje compleet, al moet er eerst nog wat boomschors onder de planten worden gestrooid.
Voor ieder wat wils dus op deze zaterdagmorgen.

Traditiegetrouw sluiten we de ochtend af met een broodmaaltijd in de Werkschuur aan de Alendorperweg 10A in Vleuten waarvandaan we ook starten. Vanaf 9.00 uur staat daar de koffie te dampen en liggen de koeken klaar om te worden rond gedeeld. De activiteiten zijn zeer geschikt voor jong en oud. Denk wel aan goed schoeisel en misschien is het verstandig er rekening mee te houden dat er met water gekliederd wordt en de zon nog niet voldoende kracht heeft om nat geworden kleding snel te drogen.
De Vrienden kijken uit naar een geweldige opkomst op zaterdag 30 maart. Vanaf 9.00 uur is er koffie en rond 12.00 uur kan worden aangeschoven aan een rijkgevulde lunchtafel.

NIEUWSBRIEF

Wekelijks het nieuws en/of de uitagenda mail ontvangen? Geef dan hieronder je e-mailadres op.


Advertenties:

NIEUWSBRIEF

Wekelijks het nieuws en/of de uitagenda mail ontvangen? Geef dan hieronder je e-mailadres op.

Nog geen reacties


Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reageren:
Naam:
Email *
Website