In 5 stappen naar meer sociale contacten en plezier

Cursus: In 5 stappen naar meer sociale contacten en plezier

Centrum Sociaal Vitaal heeft een aanpak om sociale vitaliteit te vergroten ontwikkeld die gebaseerd is op wetenschappelijk onderzoek over eenzaamheid, biografisch werken en participatieversterkende acties. Deze aanpak is er op gericht om je verbondenheid met anderen te vergroten en begint bij zaken die jezelf kunt beïnvloeden.

Vijf pijlers

De methodiek bestaat uit vijf pijlers; positief denken, verbondenheid met anderen en jezelf, communicatieve vaardigheden, toekomstgericht denken en handelen door doelen en acties te stellen (zie de figuur hieronder). Alle vijf pijlers zijn van belang om sociaal vitaal te kunnen zijn. D.w.z. relaties aangaan en onderhouden en daarbij ook goed voor jezelf te zorgen.

  • Positief denken, over jezelf en over de mogelijkheden die je hebt. Je krijgt tips om dit toe te passen zodat je kans ziet om te denken vanuit mogelijkheden
  • Inzicht krijgen in activiteiten die jou energie geven of ontspanning en hoe ze voor jou van betekenis kunnen zijn
  • Zicht krijgen op wat voor soort vriendschappen je zoekt en wat jij belangrijk vindt
  • Een fijn gesprek met iemand voeren en werken aan je sociale vaardigheden
  • Je leven leuker maken, meer met anderen optrekken en daarvoor in actie komen.

Wat hebben de pijlers te bieden?

Alles begint met positief denken! Zie je het glas als halfvol of als halfleeg, denk je over jezelf vanuit beperkingen of vanuit mogelijkheden? Als je iets nieuws onderneemt denk je dan over jezelf: oh, dat gaat me zeker lukken of denk je : oh, dat lukt me nooit, of dat zal wel mis gaan. Als we allerlei beperkende gedachten over onszelf hebben en vastgeroeste opvattingen over onze mogelijkheden huldigen, dan is het onmogelijk om nieuwe vaardigheden of ander gedrag aan te leren. Daarvoor is ruimte nodig, dat wil zeggen: een frisse blik op jezelf, jezelf in een ander licht zien. Door je oordelen even terzijde te schuiven, door ze voor een moment op te schorten, kun je ander gedachten over jezelf en anderen gaan vormen. Door je opvattingen over jezelf te parkeren kun je anders over je eigen mogelijkheden en kansen gaan denken en die kansen gaan benutten. Bovendien ben je met een positieve denkwijze aantrekkelijker voor een ander.

Verbinding met anderen begint bij verbinding met jezelf. Wat vind jij leuk en aantrekkelijk? Waar loop je warm voor? Waar droom je van, waar kun jij je helemaal aan geven, waar wordt jezelf helemaal blij van? Welke talenten heb je en hoe benut je die? Welke contacten heb je altijd gehad, hoe was dat en hoe zou je dat nu willen? Hoe span je je in voor relaties en wat vind je belangrijk in vriendschappen? Hoe ga je om met teleurstellingen? Wat kun je gaan ondernemen als je merkt dat je contacten geen of te weinig betekenis hebben? Om sociaal vitaal te zijn is het belangrijk om inzicht te hebben in je eigen behoeften aan contact en verbinding en wat ze voor jou te betekenen hebben. Daarop focussen wij in de training en geven je handvatten om dat in jezelf te ontwikkelen.

Ook zijn je communicatieve vaardigheden van belang. Durf je een praatje te beginnen? Kun je grenzen stellen of kritische geluiden laten horen en de relatie goed houden? Weet je ook hoe je een gesprek kunt verdiepen? Durf je in het contact met anderen je eigen kwetsbaarheid te laten zien?
Wat hierin ook heel belangrijk is om met compassie naar jezelf en anderen te kijken en jezelf de ruimte te geven om daarmee te oefenen en ervan te leren. Perfectionisme bestaat niet, er is geen slechte manier om deze vaardigheden te leren, te kritisch zijn op jezelf is een remmende factor om nieuw gedrag te leren. Spelenderwijs gaan we daar in de training mee aan de slag om die vaardigheid bij jou aan te leren.

Verder gaan we in deze cursus ook in op het belang van het hebben van een doel in de toekomst. Wat heb jij nodig in vriendschappen en contacten, hoe kun je het voor jezelf en de ander leuker maken? Voor wie wil je wat betekenen en welke betekenis hebben belangrijke anderen voor jou?
Hoeveel plezier en geluk wil je in je leven hebben? Wanneer ben jij tevreden over je leven? Het is belangrijk dat jezelf inzicht ontwikkelt in wat je nodig hebt en wat je wil bereiken, daarin ben je uniek. Jij bepaalt zelf je doelen, jij weet het beste wat je nodig hebt.

Waar wil je naartoe werken en welke acties onderneem je hiervoor? Om nieuwe vaardigheden te ontwikkelen, meer zelfvertrouwen te en een positieve kijk op jezelf te kweken, dat kost moeite en vraagt wat tijd. Om ander gedrag aan te leren, je grenzen aan te geven en wellicht een andere rol in je leven te vervullen, dat vraagt moed en doorzetting. Wij ondersteunen jou in dat proces door tussentijdse oefenstof en speelse werkvormen om de door jou gestelde doelen te bereiken.

Informatie

Locatie: Drift 11, Utrecht
Kosten: 25 euro, met U-pas 12,50 euro
Wanneer: 5 bijeenkomsten, donderdag 11, 18 en 25 april, 2 en 9 mei van 18.30 – 21.00
Informatie: Willem Brouwer 0640487000
Aanmelden:  via website U Centraal: www.u-centraal.nl

Deze cursus is een samenwerking van U Centraal en Centrum Sociaal Vitaal

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar redactie@regioleidscherijn.nl.