hersenen_foto_Alina_Grubnyak

Met Niet Aangeboren Hersenletsel op je plek in de samenleving

Elk jaar lopen 140.000 mensen hersenletsel op waarvan gelukkig het overgrote deel voldoende herstelt om te functioneren zoals men van zichzelf gewend is. Toch is een percentage van de door hersenletsel getroffen personen veroordeeld tot een leven dat gekenmerkt wordt door: “leren leven met …”

Het Niet Aangeboren Hersenletsel dat rest, uit zich vaak in dingen die het dagelijks leven behoorlijk kunnen belemmeren.

Hersenletsel heb je niet alleen. Het vraagt nogal wat van de omgeving ermee om te kunnen gaan. Mensen met hersenletsel kunnen te kampen krijgen met gedragsveranderingen en slapeloosheid, geheugenstoornis en moeite met taalbegrip. Zo maar een greep uit de vele gevolgen die kunnen ontstaan na een hersenaandoening. Dit kan een hersenbloeding zijn of een ongeval waarbij het brein flink is geschud en daardoor beschadigd is geraakt. Een geringe tijd zonder goede zuurstoftoevoer naar de hersenen kan al tot gevolg hebben dat er sprake is van onherstelbaar letsel. Na intensieve revalidatie wordt soms een bescheiden succesje behaald, maar ‘zoals toen’ zal het niet meer zijn. Niet enkel op medisch gebied is behandeling noodzakelijk, maar ook moet er een helpende hand geboden worden op sociaal gebied. Die hand reikt men bij ‘Boogh’ al ruim veertig jaar door het bieden van diverse vormen van specialistische dienstverlening aan mensen met hersenletsel en hun naasten op bijna twintig locaties in met name midden Nederland.

Boogh organiseert een gratis bijeenkomst op donderdag 11 april van 16.00 tot 18.30 uur bij bij Boogh Behandelcentrum aan de Hendriklaan 7 in Harmelen. De bijeenkomst is informatief en niet alleen voor patiënten met NAH, maar zeker ook voor partners, familie of betrokkenen in de ruimste zin van het woord.

Verslaggever van www.regioleidscherijn.nl Hans Peter van Rietschoten kampt met NAH. Epilepsie bepaalde lange tijd zijn leven, maar er gloorde licht aan het eind van een donkere tunnel toen het operabel bleek. In december 2017 is hij succesvol geopereerd, “maar wat een leed gaat er nog schuil in dat gehavende brein” zoals hij schrijft in zijn derde boek ‘TIJD over epilepsie en hoe het over ging’ dat dit jaar verscheen. Lees hier zijn Auteursblog.

10 gedachten over “Met Niet Aangeboren Hersenletsel op je plek in de samenleving”

  1. Ik als client van Boogh, ben van mening dat boogh als “specialist” op het gebied van Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH) z’n medewerkers wellicht eerst zelf een (opfris)cursus “omgaan met NAH” moet geven voordat ze hierover een informatieavond organiseren.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar redactie@regioleidscherijn.nl.