Medewerkers-van-Stadsbedrijven-Utrecht-foto-Maurice-Willemsen

Interview: Initiatiefnemers Lindia en Maurice zetten zich in voor groen in hun straat

Initiatiefnemers Lindia  van Munster en Maurice Willemsen zetten zich in voor het groen en de natuur in hun straat. Zo maakten ze de schuine hellingen van de sloot bij de busbaan naast hun straat aantrekkelijk voor vogels en insecten.  Ook zorgden ze ervoor dat voor alle huizen in de straat nu vlinderstruiken staan.  Dit alles kon met ondersteuning van het gemeentelijk Initiatievenfonds.

Het idee om de leefomgeving te vergroenen begon aan het einde van 2017. Lindia en Maurice hadden toen als afzonderlijke bewoners van de Wereldtuinenlaan al kennis gemaakt.  Wijkadviseur Heleen Vetten wandelde met bewoners door de straat en vroeg wat ze zelf wilden. Zo zijn de plannen ontstaan. 


Advertentie:

Natuur in de straat

Bijzonder is dat al het groen in de straat en bij de sloot onderhouden wordt door de bewoners zelf. Daarvoor gebruiken ze de WhatsAppgroep van de Wereldtuinenlaan in Vleuterweide. “Om op te roepen om mee te helpen”, vertelt Maurice. Zo hebben de bewoners zelf laatst bloeiende struiken geplant bij het talud; de schuine helling van de sloot. De kruidenplanten stonden er al. En de vlinderstruiken in de straat staan er ook en zijn klaar om te gaan bloeien.

Positieve vibe

Maurice: ”Soms is het groen onderhouden ‘in zelfbeheer’ best frustrerend. Zo is het belangrijk dat de grassen op het talud worden onderhouden met een handmaaier. Helaas is alles al eens plat gemaaid met een grote maaimachine.  En ook door de hete zomer zijn veel planten uitgedroogd ondanks het vele water geven door Lindia. Dat soort dingen zijn zeker niet fijn, maar we gaan gewoon door. We blijven zorgen voor een positieve vibe. We blijven inspireren en we blijven met onze buurtgenoten in gesprek.”

Inspireren

“De natuur in onze wijk is prachtig”, vertelt Maurice. “Lindia en ik helpen de mensen in de straat graag om ervan te genieten. Onze waarnemingen zetten we in de WhatsAppgroep. Zo heb ik hier de grote bonte specht gezien, maar ook kleine puttertjes.” Lindia: “Er vliegen in het vroege voorjaar veel hommelkoninginnen in je tuin. Dat weten weinig mensen, maar het is echt zo! Wij zijn onderdeel van de natuur en we hebben een heel ecosysteem om ons heen. Graag help ik anderen om het in balans te brengen.” Maurice: “We hopen dat we iedereen kunnen inspireren. Want er is heel veel mogelijk om zelf invloed te hebben op je leefomgeving. Dan moet je wel zelf actie nemen, je zelf inzetten en zelf tijd en moeite er in steken.”

Initiatievenfonds

De vergroening van de Wereldtuinenlaan kan mede door het Initiatievenfonds van de gemeente.  Bewoners Lindia Munster en Maurice Willemsen hebben hiervoor een aanvraag gedaan bij Wijkbureau Vleuten-De Meern.

1 reactie op “Interview: Initiatiefnemers Lindia en Maurice zetten zich in voor groen in hun straat”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar redactie@regioleidscherijn.nl.