Zwanen-op-een-vlot_foto_hp_van_rietschoten
 Foto: Hans Peter van Rietschoten

Zwanen op een vlot

13 april 2019 09:07  Redactie  Reageer

Ze hebben zich een plek verworven onder het toeziend oog van langslopend publiek enerzijds en bewoners van een appartement anderzijds. Ze hebben zich het vlot dat al sinds mensenheugenis tegen de gevel van het woonhuis drijft toegeƫigend in de kennelijke verwachting er rustig een gezin te stichten. Eerder al hebben andere waterbewoners zich eens aan dit adres gevestigd, maar dit jaar is het een majestueus ogend zwanenpaar dat er aanspraak op heeft gemaakt.

Het nest op het vlot is groot zoals het een zwaan betaamt, maar het legsel is van mindere omvang. Slechts drie eieren lijken er in te zijn gelegd en zelfs deze worden niet altijd heel erg nauwlettend door ze in de gaten gehouden. Nu en dan is het nest verlaten door pa en ma en slechts in de verte zijn ze dan te zien voor wie een scherp oog heeft. De vader van de eieren komt bij onheil klapwiekend op het nest aan en lijkt al lopend over het water het te hebben gemunt op een argeloze eend of waterhoen dat zich toch iets te dicht bij het vlot in de buurt waagt.

De zwanenkinderen die nu nog schuilgaan in hun eigen wereld omgeven door een kalkschaal, moeten nog even wachten tot hen een blik is gegund op de grote zwanenwereld waarin hun huis drijft. Niet zomaar weggestopt tussen het riet, maar op een vlot nog wel! Natuurlijk is het een aanwinst voor de wijk als de kuikens het nest uitkruipen en vanaf het vlot het ruime sop kiezen.
Om de hoek kwijt een meerkoet zich eveneens van haar taak als moeder en broedt dat het een lieve lust is. Binnen enkele weken zullen daar de kuikentjes te water gaan en onder moeders leiding langs het vlot worden geleid. Misschien kunnen ze ooit hun zwanen buurkinderen ophalen om fijn samen een stukje te gaan zwemmen.


Advertentie:


Advertenties:

Nog geen reacties


Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reageren:
Naam:
Email *
Website