Jesse-van-Boheemen-Homo-Lepus_5_foto_hp_van_rietschoten

Kunst in De Kersenboomgaard

Onder overweldigende belangstelling is vrijdagmiddag een ruim twee meter hoog kunstwerk onthuld door wethouder Victor Everhardt. De in cortenstaal uitgevoerde haas is een ode aan de natuur.

Kunstenaar Jesse van Boheemen vindt in het dierenrijk inspiratie. Zijn kunstwerk ‘Homo Lepus’, de rechtopstaande haas heeft een plek gekregen in de tuin van atelierwoningen De Kersenboomgaard. De tuin staat symbool voor de natuurlijke omgeving waarin het dier lang heeft weten stand te houden. Met de oprukkende bebouwing heeft de haas helaas het hazenpad moeten kiezen, maar wordt nu dus geëerd met een in staal uitgevoerde soortgenoot.

De wethouder mocht het kunstwerk onthullen. Niet met de knip van een ordinaire schaar, maar met een betonschaar werd het ‘lint’ waarmee het doek de haas aan het oog onttrok doorgeknipt. Het aanwezige publiek werd na de onthulling uitgenodigd een heilwens over de haas uit te spreken en een persoonlijke noot toe te voegen aan het object door er een vingerafdruk op achter te laten. De haas is nu voorzien van tientallen unieke afdrukken en zal deze voor altijd met zich meedragen.

De muziek die ten gehore werd gebracht tijdens de bijeenkomst bracht de sfeer er goed in, al zal de zon daarbij ook zonder meer van invloed zijn geweest. Bewoners van Hostel De Leidsche Maan hadden voorzien in een hapje en voorzagen de gasten van drankjes. De vlag van Brouwerij en Proeflokaal Maximus wapperde fier in de tuin van De Kersenboomgaard waar brouwerij directeur Ewald Visser had voorzien in verschillende tongstrelende bieren. Heel toepasselijk werd onder andere Dakhaas geschonken. Een heerlijk witbier uit de Maximus brouwerij.

De stalen haas van Jesse van Boheemen kijkt uit op een drukke weg en het spoor, beide vijanden van zijn in het wild levende soortgenoten. Iets verderop in het Máximapark, leven in relatieve rust hazen die niets liever doen dan in volle vaart elkaar achterna zitten. Misschien komen ze ooit eens een hazenslaapje doen in de tuin van De Kersenboomgaard, of drinken met hun cortenstalen vriend een glas Dakhaas. De onthulling van het kunstwerk kan zeker geslaagd worden genoemd en dat het publiek in grote getale is gekomen geeft aan dat kunst bij de bevolking leeft.

Jesse-van-Boheemen-Homo-Lepus_4_foto_hp_van_rietschoten
Foto: Hans Peter van Rietschoten
Jesse-van-Boheemen-Homo-Lepus_2_foto_hp_van_rietschoten
Foto: Hans Peter van Rietschoten
Jesse-van-Boheemen-Homo-Lepus_3_foto_hp_van_rietschoten
Foto: Hans Peter van Rietschoten
Jesse-van-Boheemen-Homo-Lepus_1_foto_hp_van_rietschoten
Foto: Hans Peter van Rietschoten

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar redactie@regioleidscherijn.nl.