Tijdens het schrijven van onderstaand verhaal daagde het mij dat ik over het onderwerp wel eens eerder wat heb geschreven op deze blogsite. Een ander onderwerp zou voor de hand liggen. Aan de andere kant is er zoveel over te zeggen dat ik heb besloten er nog een aantal woorden, zinnen en wetenswaardigheden aan toe te voegen.
Pijn is een onhandige metgezel
‘’Wij in het Westen’’ hebben nog wel eens last van pijnklachten. En het liefst zijn we daar zo snel mogelijk vanaf.
Pijn is onhandig, het bemoeilijkt ons om gewoon onze dingen te doen. Sporten, werken, boodschappen doen, eigenlijk komt pijn nooit goed uit.
Uiteraard is het een waarschuwingssignaal van het lichaam wat serieus genomen dient te worden, maar er zijn grenzen….
Fysiotherapeut Bas van Dijk
Pijn gaat vaak vanzelf over en dan kan je het maar beter zo snel weer vergeten. Als het wat langer duurt kan een paracetamolletje al dan niet vanwege het placebo effect ook nog wel eens de oplossing zijn.
Bij pijn van delen van het houdings- en bewegingsapparaat, zoals nek, knie, lage rug, schouder e.d. kan de weg naar de fysiotherapeut een goede weg zijn. Er wordt gekeken, gepraat, serieus genomen en gevoelt. Zelfs na een eerste bezoek kan de klacht al minder zijn. Met name de levensadviezen zijn daarbij belangrijk. Maar wat te doen als de klacht niet echt opschiet of erger wordt?
Chronische pijn
Strikt genomen is een pijnklacht chronisch als deze langer dan 3 maanden duurt. Dat wil dus eigenlijk zeggen dat meer dan de helft van de Nederlanders lijdt aan chronische pijn. Het feit dat een pijnklacht chronisch is, wil niet zeggen dat deze nooit meer over gaat. Het langdurige maakt het dus chronisch maar er is nog hoop!
Acupuncturist Bas van Dijk
Toen ik 18 jaar geleden het praktijkwerk in de fysiotherapie inruilde voor het werken in een acupunctuurpraktijk in Utrecht en Amersfoort vielen mij een aantal dingen op.
– Ik had veel meer leuke gesprekken omdat mensen nou eenmaal de acupuncturist meer bevragen dan de fysiotherapeut.
– Als kersvers ‘alternatief therapeut’ kreeg ik veel meer mensen in de praktijk met chronische pijnklachten.
Als paracetamol, de huisarts en de aardige fysiotherapeut geen soelaas meer bieden bij de vervelende langdurige pijnklachten gaan mensen eens om zich heen kijken.
Via via, via google of gewoon spontaan kan men dan tegen de acupunctuur aan lopen.
Wat doet acupunctuur bij pijn
Over de werking van de acupunctuur bij pijnklachten is veel geschreven en het is een van de meest succesvolle indicaties voor een acupuncturist.
Een groot deel van de bezoekers van mijn praktijk hebben klachten van pijn. De fysiotherapie klachten komen het meest voor, gevolgd door hoofdpijn, migraine en neuropatische pijnen.
Vaak zijn er goede resultaten door acupunctuur te bereiken. Men vermoed dat de acupunctuur Westers medisch gezien de volgende effecten op het lichaam heeft;
- Vermindering van de perceptie van pijn in de hersenen
- Het pijnstillend hormoon endorfine wordt gestimuleerd
- Deactivatie van de triggerpunten in de spieren
Mijn gouden regel is dat de behandeling na een viertal sessies wordt geëvalueerd. Vaak met een goede afloop en dat zonder bijwerkingen!
Meer informatie over de acupunctuur bij pijn is hier te lezen;
Heb je last van langdurige pijnklachten?
Acupunctuur kan de moeite waard zijn. De deur van een mijn prakijken in Utrecht Oost, Leidsche Rijn en Amersfoort staat open.
Bas van Dijk is fysiotherapeut, acupuncturist en specialist dry needling en schrijft maandelijks een column over zijn belevenissen in de praktijk in Leidsche Rijn.
Lees ook:
– Acupunctuur in Utrecht Leidsche Rijn, een naaldje en een verhaaltje
– Vijf redenen om in Leidsche Rijn Acupunctuur te proberen in 2019
– Blog: Pijn in Leidsche Rijn? Probeer acupunctuur
– Interview: Bas van Dijk van Acupunctuur Leidsche Rijn