Ooievaars-in-Haarzuilens_foto_Janice-Pang_Atjok

Jonge ooievaars in Dierenweide Haarzuilens

“In ons dorp houdt het iedereen bezig”, vertelt Sjanie Kemp. Ze is secretaris van de dierenweide in Haarzuilens. Sinds twee jaar nestelen daar ooievaars. “In het vroege voorjaar waren de vader en de moeder al erg actief met het bouwen van een nest. En nu zien we af en toe kleine snaveltjes.”

“We dachten al eerder dat er ook dit jaar weer jongen zouden zijn, maar zeker weten deden we het niet. We kunnen moeilijk van boven in het nest kijken. Dat verstoort het proces en de natuur alleen maar. En dat willen we natuurlijk niet. “

Trouwe dieren

De vrijwilligers van de dierenweide hebben de hoge paal en de ‘basis’ voor een ooievaarsnest zelf gemaakt. Dat was zo’n zes jaar geleden. “Het duurde even, maar sinds zo’n vier jaar hebben de grote vogels dit nest gevonden. En nu komen ze ieder jaar terug.

Ooievaars vormen een heel trouw paar. Eén van de dieren heeft hier dit jaar overwinterd. De andere kwam er in het vroege voorjaar bij. Toen hebben ze samen de komst van de jonge vogels voorbereid.”

Wandelen uit Vleuten

“De jongen trekken veel bekijks. Er komen mensen uit Vleuten wandelen om de kleine ooievaars te bekijken. Ook kregen we van de andere kant van de wereld mails voor meer informatie. Het leeft echt!”

Dierenweide Haarzuilens is, naast dat hier ooievaars nestelen, bovendien bijzonder om de verschillende soorten geiten en de raseenden. En natuurlijk de prachtige ligging. Dierenweide Haarzuilens heeft een eigen pagina op Facebook en meer informatie staat ook op www.haarzuilens.net/dierenweide.htm.

Tekst: Astrid van der Plank
Foto: Janice Pang-Atjok

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar redactie@regioleidscherijn.nl.