angstfabriek2_foto_-Sarah-Dona_Manev

Angst verkoopt

Wie de Angstfabriek ziet op het Berlijnplein, nabij RAUM waar kunstenaars de stad van de toekomst op artistieke wijze vorm geven en waar restaurant Venster zich een prominente plek heeft weten te verwerven, kan niet vermoeden wat er zich achter de muren afspeelt. Dat angst verkoopt benadrukt de directeur van de fabriek en hij is er trots op. “Neemt men het de bakker kwalijk dat hij verdient aan de honger van zijn klanten, of dat de dokter verdient aan wat zijn patiĆ«nten onder de leden hebben? Zo verkopen wij angst.”

De vraag die rondgonst bij de zes bezoekers die per tijdblok worden toegelaten in de fabriek om zich er te laten rondleiden, is wat ze bij de volgende stop te wachten staat. Iedere stop bij het volgende onderdeel van het proces duurt precies een kwartier en je moet scherp op de tijd letten, want de opdrachten zijn pittig en de gids meedogenloos. Voor de bezoekers er erg in hebben staat ze klaar om de in fabriekskleding gehulde bezoekers te begeleiden naar de volgende stop.

De Angstfabriek zit gedegen in elkaar en de techniek viert er hoogtij. Hier worden geen antwoorden gegeven of oplossingen verkocht, maar hier is angst werkelijk een product. Wie beweert geen angst te kennen moet zich gedurende het verblijf in de fabriek maar eens flink achter de oren krabben om zich te realiseren dat een leven zonder angst onmogelijk is. “Was John F. Kennedy maar bang geweest toen hij zich in een open limousine door de stad liet rijden. Dan was hij niet ten prooi gevallen aan de kogels die Lee Harvey Oswald op hem afvuurde en zou de geschiedenis er anders hebben uitgezien” is een memorabel moment uit de geschiedenis dat de directeur aanhaalt. Angst maakt ons voorzichtig, maar niet onaantastbaar en daarom is de Angstfabriek een goed lopende business. Verkoop angst om de mensen te laten beseffen hoe kwetsbaar ze zijn.

De Angstfabriek verkoopt geen pasklare oplossingen, maar maakt het publiek bewust van gevaren. Is het slecht om te verdienen aan angst? Het lijkt of de directeur wil zeggen dat hij angst zaait om flink te kunnen oogsten en hij komt er mee weg. De Angstfabriek is geen kermisattractie, escaperoom of de set van een horrorfilm, maar een goed doordacht concept.

angstfabriek3_foto_-Sarah-Dona_Manev
Foto: Hans Peter van Rietschoten

Lees ook:
Angstfabriek geopend bij RAUM
Alles over RAUM op het Berlijnplein

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar [email protected].