De-Afterparty-is-gelukt_2019_foto_Janice-Pang-Atjok

Interview: De jongeren achter ‘De Afterparty’. “De Afterparty is gelukt”

Vier keer per jaar na een drukke periode van leren organiseert Durf! samen met jongeren uit Leidsche Rijn de Afterparty. Zaterdag 22 juni is het weer zo ver. Samen met een aantal DJ’s uit de wijk treedt rapper Sjaak op. Evaresto van la Parra uit Hoge Weide organiseert mee. “Alles daaraan is leuk. Vrienden verbinden, erover praten….Echt alles!”

We spreken Evaresto samen met Carel Evers en Lieselotte de Hilster. Carel is vanuit Durf! projectleider van aanstaande Afterparty met als thema ‘On the beach’. Lieselotte was verantwoordelijk voor de vorige editie. Evaresto vertelt: “Al heel erg lang waren er plannen voor feesten in Azotod. Heel veel leeftijdsgenoten hier in Leidsche Rijn hebben goede ideeën. Maar om die uit te voeren was lastig. Ik had echt nooit gedacht dat een feest zou lukken. Maar inmiddels is het al een paar keer gelukt.”

En, waarom lukt het nu?
Evaresto: “We hebben nu hulp van Durf!”. Lieselotte: “Durf! gaat over jongerenparticipatie. We helpen in Leidsche Rijn om de behoeften op het gebied van vrijetijdsbesteding onder jongeren mogelijk te maken. We willen graag dat jongeren dit plezier in de wijk kunnen halen. En dat ze niet meer naar de stad hoeven te gaan.” Durf! is een leerwerkbedrijf van onder meer studenten Pedagogiek en Social Work van de Hogeschool Utrecht.

Carel: “We willen graag talentontwikkeling stimuleren en ook zoveel mogelijk jongeren betrekken. Dat ze zoiets hebben van: dit ga ik ook doen! Dat ze zelf evenementen kunnen organiseren en dat Durf! een rol kan spelen om ze uit te voeren.”

Hoe komt zo’n Afterparty tot stand?
Carel: “We hebben eerst behoefte-onderzoek gedaan onder jongeren in Leidsche Rijn. Toen hebben we contact gemaakt met inmiddels onze vaste partners. Dat zijn bijvoorbeeld KLUB19, de gemeente en Azotod. Daarna prikken we een datum.”

Evaresto: “En we evalueren de vorige editie van de Afterparty. Wat ging er goed en wat kan er beter? Daar willen we graag van leren. En daarna regelen we de artiest, de DJ’s, de ambassadeurs, de flyers … En we plaatsen korte video’s op Instagram. Sfeerbeelden van hoe het de vorige keer was. Dat doen de professionele clubs ook.”

Maar een ambassadeur voor de Afterparty, wat is dat?
Lieselotte: “Als ambassadeur ben je binnen je vriendengroep ‘het gezicht’ van de Afterparty. Het is ook hartstikke leuk! Dan verkoop je vooraf kaarten en dan krijg je een T-shirt en dit keer ook een cap. Die draag je tijdens de Afterparty. Op die manier is er ook sociale controle en je wordt gezien tijdens het feest.

Alle ambassadeurs krijgen vijfentwintig kaarten om te verkopen. En ze krijgen gratis toegang. En als ze alle kaarten verkopen, krijgen ze 10 munten voor drankjes. En een Meet&Greet met de artiest en dat is dit keer dus rapper Sjaak.”

Waarom is de Afterparty juist voor jongeren uit Leidsche Rijn zo leuk?
Lieselotte: “Velen zijn hier als baby begonnen maar kleine kinderen worden groot en deze feesten zijn speciaal voor hen. En ze zijn mogelijk gemaakt door jongeren uit de wijk.” Evaresto: “Je moet gewoon met eigen initiatieven komen. Met Durf! kan wat je wilt zeker lukken.”

Zaterdag 22 juni is er weer een Afterparty in Azotod aan de Meerndijk voor jongeren vanaf 16 jaar. Kaarten kosten €10 aan deur of €7,50 vooraf via een ambassadeur. Op Instagram kunnen jongeren volgen via @afterparty.030 en meer informatie staat op de website van Azotod.

Geschreven door: Astrid van der Plank

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar [email protected].