AED-in-het-Maximapark_foto_hans_peter_van_rietschoten

Hartstarter (AED) in het Máximapark

Sinds enige tijd is bij de ingang van Alendorperweg 10A, onder andere de uitvalsbasis van de Vrienden van het Máximapark een AED, een Automatische Externe Defibrillator of hartstarter, bevestigd in een speciaal daartoe ontworpen kast die de elektroden en batterij moeten behoeden voor al te grote temperatuurschommelingen. De AED is mede gefinancierd met een deel van de opbrengst van de hop uit het Máximapark waarmee brouwerij Maximus het prima Mockingbird brouwt. Ook dit jaar zal de hop geoogst worden ten bate van de brouwerij en wel op 14 september aanstaande.

De AED hangt op een centrale plek in het park. De Alendorperweg snijdt het park in twee en nummer 10A ligt op de Alendorperweg redelijk strategisch. Voor gebruik van het apparaat is een toegangscode nodig die desgevraagd wordt vrijgegeven door de dienstdoende centralist van de noodoproepcentrale. Zaak is natuurlijk dat ook de hulpdiensten uitrukken om ter plaatse de eerste hulpverlening over te nemen. Een AED kan weliswaar levensreddend zijn, maar de nazorg van de patiënt vergt zeker de nodige aandacht.

Een AED kan op zich prima tegen vorst, maar twee belangrijke onderdelen zouden problemen kunnen veroorzaken. De elektroden, die zijn voorzien van een geleidende gel die de stroom met zo min mogelijk weerstand moet overbrengen op het lichaam van de patiënt. Temperatuurschommelingen kunnen deze laag aantasten. Ook is het mogelijk dat de batterij zwak wordt van te lage temperaturen. Aangezien de AED afhankelijk is van elektroden en batterijen is het dus belangrijk om deze te behoeden voor sterke temperatuurwisselingen. Door de AED in een speciaal daarvoor ontworpen behuizing te hangen wordt zoveel mogelijk voorkomen dat het apparaat defect raakt en dus niet meer zijn levensreddende functie kan vervullen.

Lees ook:
Niet te missen AED in Parkwijk
BuurtAED geplaatst in Vleuten, brandweer Vleuten geeft workshop

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar redactie@regioleidscherijn.nl.