De wereld in Vleuten-Haarzuilens

Vorig jaar zijn sociaal makerlaar Bauke Spijkerman en vakfotograaf Frouke Ringenoldus, gestart met het project, ‘de wereld in Veldhuizen – de Balije’. Naast dat het een groot succes was vonden de dames het zo leuk om te doen dat ze dit jaar ‘de wereld in Vleuten-Haarzuilens’ hebben gemaakt.

Hoe is het allemaal begonnen? Bauke en Frouke kwamen inmiddels alweer twee jaar geleden met elkaar in contact en dat was gelijk vuurwerk:” wat wil je ook met onze namen” vertellen de dames lachend. Tijdens een aantal brainstormsessies hebben ze naar het antwoord gezocht op de vraag ‘Wat kunnen we organiseren voor mensen in de wijk, van alle leeftijden en alle culturen, bij elkaar te brengen in het buurtcentrum?’ en zo hebben we het project ‘de wereld in ….’ bedacht.

Het doel is om de sociale cohesie in de wijk vergroten doordat de bewoners inzicht krijgen in elkaar, hun leven – achtergrond – cultuur – dromen ed. Zo komt er meer begrip, contact en vertrouwen tussen de verschillende groepen. We willen mensen met elkaar verbinden en ze het zelfvertrouwen geven om met elkaar leuke dingen te doen met als centrale plaats het buurtcentrum. Het achterliggende idee is om blijvende en langdurige contacten te ontwikkelen tussen de diverse buurtbewoners.

Voor het project zijn acht Nederlanders met een andere culturele achtergrond geïnterviewd en gefotografeerd. Dit waren stuk voor stuk heel bijzondere gesprekken en toch zit er een rode draad in hun ervaringen in Nederland en in de wijk. Het leuke is dat we voor Vleuten-Haarzuilens ook bekende Vleutenaren hebben geïnterviewd en een Vleutenaar die er geboren en getogen is. De foto’s en interviews zijn verwerkt in een boekje en een kwartetspel. De bewoners van 4000 woningen in de wijk Vleuten-Haarzuilens krijgen de pakketten in de week van 23 september in de bus. Heb je hem niet ontvangen dan kan je een pakket komen halen in de Schakel of kom op 6 oktober naar de open dag in de Schakel, maak kennis met de geïnterviewde en neem gelijk een pakket mee. In de Schakel worden tot 15 oktober ook de foto’s van de geïnterviewden geëxposeerd.

Omdat een brochure vaak wordt gegooid hebben we bedacht om er ook een kwartetspel bij te maken. Per slot van rekening zorgen spelletjes ook voor verbinding. ‘Ja dat kwartetspel was best wel een dingetje’ vertelt Frouke. Om een kwartetspel te laten maken kost heel veel geld, zeker als het om 4000 stuks gaat. Vorig jaar kregen we de tip om er visitekaartjes voor te gebruiken. Dat is een super idee en veel goedkoper waardoor het haalbaar is geworden om ook het kwartetspel te maken. 
Maar ja dan heb je de visitekaartjes maar dan heb je nog geen kwartetten. Vorig jaar hebben de vrijwilligers de kwartetten vergaard, maar nu hebben we 128000 kaartjes nog een stuk meer dan vorig jaar. Daarom hebben we besloten om de pakketten te laten vergaren bij Puur zorg voor werk. Puur biedt dagbesteding voor mensen met een beperking en zo heeft het project ook hier weer een sociale functie. De kers op de taart is dat juist het kwartetspel een groot succes is, vooral kinderen vinden het geweldig om te spelen en ze blijven het spelen. 

Ook dit jaar was de financiering weer een uitdaging, gelukkig hadden we nu een bewijs dat het project een succes is. Koos Mast, voorzitter van de Schakelraad, en Frouke zijn samen bij de diverse fondsen langs gegaan en met succes. Dit jaar hebben behalve het Initiatieven fonds van de gemeente Utrecht ook het KF Hein fonds en Stichting Carel Negerman het project ondersteunt. Daarnaast hebben een aantal plaatselijke ondernemers het project het ondersteunt door een advertentie in het boekje te plaatsen. 

Op 6 oktober is er in de Schakel vanaf 13.00 uur een open dag met als thema cultuur. Ook de geïnterviewden zijn aanwezig om over hun land en het project te vertellen. Verder zullen een aantal vaste gebruikers van De Schakel aanwezig zijn om te laten zien wat er zoal in de Schakel wordt georganiseerd. We nodigen iedereen uit om een kijkje te komen nemen. Tot 6 oktober.

1 gedachte over “De wereld in Vleuten-Haarzuilens”

  1. Jozef Scheerenn

    Hallo, wat een mooi project. Is het ook mogelijk om het boekje met kwartetspel toegestuurd te krijgen. Dat zou erg op prijs gesteld worden. Wil er graag voor betalen.
    met vriendelijke groet
    Jozef Scheeren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar [email protected].

Scroll naar boven