Hop uit het Maximapark
 Op en top gezelligheid bij de brouwerij | Foto: Hans Peter van Rietschoten

Hoeba hoeba hop

15 september 2019 15:45  Redactie  Reageer

Uit de ruim honderd aanmeldingen die waren binnengekomen bij Maximus bierbrouwerij en De Vrienden van het Máximapark, om te komen helpen de hopoogst van dit jaar binnen te halen valt af te lezen dat er nogal wat animo is om een steentje bij te dragen aan het tot stand komen van weer een editie van het onvolprezen Mockinbird bier.

Ondanks dat de hopbellen die de planten dit jaar hebben geproduceerd door een samenloop van omstandigheden weliswaar beduidend kleiner zijn dan die van de voorgaande editie was directeur en eigenaar van de brouwerij Ewald Visser, uiters tevreden gestemd toen hij de opgestapelde kratten zag staan met de kostbare inhoud.

Hop uit het Maximapark
De eerste hop is er| Foto: Hans Peter van Rietschoten

Voor de pluk waren ook amateurbrouwers uitgenodigd die met hun zelfgeplukte hop hun eigen bier konden produceren. Een poging om al in de brouwerij een eerste brouwsel te maken mislukte evenwel jammerlijk. Het ontbrak de amateurs niet zozeer aan kennis als wel aan geduld. Het brouwen van bier luistert met name voor wat betreft de temperatuur erg nauw en dat bleek de valkuil. De hop die de brouwers mee naar huis krijgen zal met meer geduld tot een goed brouwsel moeten leiden.

Hop uit het Maximapark
Wie dacht dat het al klaar was… | Foto: Hans Peter van Rietschoten

Ewald en zijn brouwers kunnen nu snel aan de gang met de met vlijt geplukte hop die met zorg omringd door De Vrienden van het Máximapark opgroeit tegen de Parkpergola. Honderdvijftig planten hebben dit jaar de bellen geleverd en de organisatie van de plukdag die dit jaar in handen van de brouwerij was had in alles voorzien om het de plukkers naar de zin te maken. Er was voorzien in een koffieontvangst, lunch en als ultiem slot konden de plukkers zich tegoed aan de goed verzorgde barbecue.

Tijdens de pluk en de maaltijden werden wetenswaardigheden uitgewisseld over hop in het algemeen, maar zeker ook over het eindproduct in het bijzonder. Het bier vloeide rijkelijk en Ewald en zijn team toonden zich waardige gastheren en gastvrouwen. Volgend jaar zijn de plukkers medio september wederom welkom om de handen uit de mouwen steken. Hopelijk met net zoveel enthousiasme en in een even zo zonovergoten ambiance.

Dank aan de organisatie, maar zeker ook dank aan De Vrienden van het Máximapark die met zorg en aandacht de hopplanten tot grote hoogte heeft weten te laten groeien.

Dat Ewald al dagen met de hit ‘Hoeba hoeba hop,’ wie kent het niet, in zijn hoofd rondliep geeft wel aan hoe hij reikhalzend heeft uitgekeken naar de dag dat ‘zijn’ plukkers aan de slag zouden gaan.

hop_plukken_bij_brouwerij_maximus_1
hop_plukken_bij_brouwerij_maximus_2

Lees ook:
Hopoogst Feest Maximus Brouwerij op zaterdag 14 septemberAdvertenties:


Nog geen reacties


Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reageren:
Naam:
Email *
Website