internet_laptop_computer_foto_John_Schnobrich

4 tips: zó bescherm je je online gegevens

Steeds meer mensen maken zich zorgen om hun online privacy en de veiligheid van hun gegevens op internet. Nederlanders zien gevaren door hackers, datalekken en het verzamelen van gegevens door bijvoorbeeld de overheid of een social media-site voor marketingdoeleinden. 

Hoe kun je als consument veiliger internetten, zodat je gegevens niet meer zomaar rondzwerven op internet? VPNGids.nl geeft 4 tips:

1. Ga bewust om met cookies

Je ziet ze tegenwoordig bijna altijd als je een nieuwe website bezoekt: cookiemeldingen. Veel internetgebruikers klikken zonder erbij na te denken op ‘OK’. Maar wat gebeurt er vervolgens? Waarschijnlijk heeft de website nu toestemming om je gegevens verzamelen, zodat je op jouw interesses gerichte advertenties ziet. Op die manier kan een steeds specifieker beeld worden geschetst van wie jij bent. Het is dus verstandig om eens te kijken welke cookies je hebt geaccepteerd. Deze cookies kun je eventueel verwijderen via je browserinstellingen.

2. Scherm social media-profielen af

Deel je graag foto’s of updates op social media? Bedenk je dan goed wie die informatie in kan zien. Het is verstandig om je profiel altijd op privé te zetten, zodat alleen jouw vrienden weten waar je je in het dagelijks leven mee bezighoudt en waar je bent. 

3. Kies moeilijke wachtwoorden

Sommige wachtwoorden zijn erg makkelijk te achterhalen of hacken. Uit onderzoek blijkt dat het wachtwoord 123456 het vaakst gehackt is. Geen aanrader dus. Ga liever voor een wachtwoord met een hoofdletter, kleine letter, getal én een vreemd teken. En ook geldt: hoe langer hoe beter. 

Heb je moeite met het onthouden van allerlei verschillende wachtwoorden? Gebruik dan een wachtwoordmanager. Die slaat alle wachtwoorden op. Je hebt enkel één wachtwoord nodig om in de wachtwoordmanager in te loggen. 

4. Schakel een VPN-verbinding in

Een VPN (Virtual Private Network) is een manier om je internetgebruik te beschermen. Wanneer je een VPN-verbinding inschakelt, zijn je activiteiten, identiteit en locatie op internet   verborgen voor anderen. Al je internetverkeer wordt namelijk via een externe server geleid. Vooral als je wil internetten via een openbaar wifi-netwerk, is het sterk aan te raden om een VPN-verbinding in te schakelen. Die wifi-netwerken zijn namelijk gevoelig voor hackers. Meteen aan de slag met een VPN? VPNGids.nl beoordeelde 35 verschillende VPN-aanbieders en zette de beste VPN’s op een rij.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar redactie@regioleidscherijn.nl.