wethouder-Kees-Diepeveen_foto_hp_van_rietschoten

Interview: Wethouder Kees Diepeveen: “Ik sprong op een rijdende trein.”

Evenals zijn collega Wethouders die ik sprak komt ook Kees Diepeveen op zijn fiets naar Leidsche Rijn waar ik hem spreek bij Indekerngezond nabij het Leidsche Rijn Centrum. Zijn charmante communicatieadviseur laat na afloop van het gesprek weten “veel wijzer te zijn geworden over Kees” en dat vat ik maar op als een compliment.

Wethouder Diepeveen is geboren Gelderlander en bracht zijn jeugd door in Eefde, niet ver van Zutphen. De zestiger is fit en enthousiast en zijn uitstraling moedigt aan hem het vuur na aan de schenen te leggen om zo meer te weten te komen over Utrechts ‘wonen’ Wethouder met ondermeer Overvecht en de Merwedekanaalzone in zijn portefeuille. Juist het laatste is waarom ik meen dat Kees goed past in de rij Wethouders die ik eerder mocht bevragen. Bewoners van het bouwproject Merwedekanaalzone dat zich aan de andere kant van de Dafne Schippersbrug naar links en rechts uitstrekt en waar circa tienduizend woningen zullen verrijzen, zijn tenslotte zo’n beetje de ‘overburen’ van de Leidsche Rijners.

Kees is zoon van een accountant en derde in een gezin met vier kinderen en zelf vader van eveneens vier kinderen. Zijn zoons en dochters zijn uit hetzelfde sportieve hout gesneden als hij. Kees draait zijn hand niet om voor tien kilometer hardlopen. Liefst langs de Vecht die niet ver van zijn huis door het landschap voert, maar ook de vermaarde Dam tot Dam loop heeft hij op zijn naam geschreven. Wanneer het vriest dat het kraakt bindt hij graag de ijzers onder om op het oneindig ogende ijs zijn kilometers te maken. Zodra de Utrechtse ijsbaan weer haar deuren opent zal Kees daar geregeld zijn rondjes rijden om ‘de slag er in te houden.’ Dat fietsen en schaatsen goed samen gaan onderschrijft Kees en ook daarom houdt hij er flink het tempo in als hij van afspraak naar afspraak fietst.

Zijn beide kickboksende dochters hebben hun sportieve inslag dus duidelijk niet van een vreemde. Kees heeft evenals collega Victor Everhardt geschiedenis en recht gestudeerd. Na elf jaar stadsdeelwethouder voor Amsterdam noord te zijn geweest werd Kees gevraagd zich kandidaat te stellen voor de functie die hij nu mag bekleden. Eind 2015 is hij in Utrecht naar eigen zeggen “op de rijdende trein gesprongen.” Kees geeft zich ten volle bij alles wat hij aanpakt en heeft duidelijk geen ‘negen tot vijf mentaliteit.’ Gedurende zijn hele loopbaan heeft hij behoorlijk wat bestuurlijke ervaring opgedaan en als politiek assistent heeft hij indertijd Paul Rosenmöller mogen bijstaan.

Hij is geen Utrechter van geboorte, maar een dorpsjongen die de stad waar hij studeerde, Amsterdam, verruilde voor Utrecht. Hij is Utrechter geworden en voelt zich er goed bij. Kees Diepeveen is een familieman die opgaat in zijn werk, maar ook tijd vindt om te ontspannen.

Tekst en foto’s: Hans Peter van Rietschoten

Lees ook:
Interview: Louke Vissers, Wijkregisseur Vleuten-De Meern
Interview: Met wethouder Anke Klein in de gelederen mag gemeente Utrecht zich gelukkig prijzen
Interview: Ina Massop “Trotst op mijn nieuwe plek wijkbureau”
Interview met wethouder Everhardt “Voor en van mensen, niet voor stenen”
Interview met Wethouder Maarten van Ooijen “Beste jonge bestuurder van Nederland”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar [email protected].