Voorstelling_BuitenGewoon_3_foto_hp_van_rietschoten

Voorstelling ‘BuitenGewoon’ Over vooroordelen en kwetsbaarheid

Theatergezelschap STUT, dat eerder theater maakte met dak- en thuislozen, ex-prostituees, gepeste jongeren en eenzame ouderen staat dit najaar op de planken met het stuk getiteld: ‘BuitenGewoon’. De voorstelling vangt al merkwaardig aan als de spreekstalmeester het gezelschap van haar circus aankondigt:

“Dames en heren, jongens en meisjes, welkom! Ik wil u graag van te voren waarschuwen: wat u hier zo meteen gaat zien, kan als zeer schokkend worden ervaren. Ik vraag u niet te gillen. Maak geen oogcontact. En blijf in uw stoelen zitten. Dat is voor uw eigen veiligheid.
Onze freaks zijn buitenbeentjes. Excentriekelingen. Zonderlingen. Rare snuiters. Zoiets heeft u nog nooit gezien. Ze zijn buitengewoon! U zult dankbaar zijn als u ze ziet, dat u gewoon normaal bent.”

Voorstelling_BuitenGewoon_2_foto_hp_van_rietschoten
Foto: Hans Peter van Rietschoten

In de voorstelling komen mensen elkaar tegen die zich buiten de hokjes vormende maatschappij geplaatst voelen en gedurende de voorstelling worden de vooroordelen waartegen ze aanlopen tegen het licht gehouden. Op de Buitenbeentjes BINGO kaarten die op iedere stoel voor het publiek waren neergelegd, staan woorden die de spelers vrijwel zeker kunnen wegstrepen omdat ze zich ermee kunnen identificeren. De prachtige dialogen geven een inkijkje in de kwetsbaarheid van de spelers die geen acteurs zijn, maar vertellers van hun eigen verhaal.

Voorstelling_BuitenGewoon_1_foto_hp_van_rietschoten
Foto: Hans Peter van Rietschoten

“Als je nergens bij hoort kan je ook niet afgewezen worden” is wel de meest typerende quote die ik optekende tijdens deze bijzondere avond die samen met het publiek afgesloten wordt, door het uit te dagen letterlijk over de streep te komen zoals in een Nederlands televisieprogramma deelnemers zich laten uitdagen het met een stelling eens of oneens te zijn.
STUT zet met BuitenGewoon een buitengewone voorstelling neer, die de toeschouwer tot nadenken aanzet. In de zaal, op weg naar huis en in gesprek met anderen.

Geschreven door: Hans Peter van Rietschoten

Lees ook:
Freaks op het podium bij nieuwe voorstelling Stut Theater

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar redactie@regioleidscherijn.nl.