Vuur-van-Sint-Maarten_foto_fotoclub-Leidsche-Rijn

Vuurrede Bright Richards: We willen een stad zonder muren

Op 8 november spreekt Bright Richards de jaarlijkse Vuurrede uit bij het Vuur van Sint Maarten in Leidsche Rijn Centrum. Hij steekt om 20.00 uur op het Berlijnplein het vuur aan in de houten sculptuur van een man met een hamer, gebouwd door Het Monsterverbond.

Bright-Richards_foto_New-Dutch-Connections

Even voorstellen: Bright Richards. Theatermaker. Kwam 27 jaar geleden vanuit Liberia naar Nederland, reist nu rond met de voorstelling ‘The Bright Side of Life’ die op 19 december ook Podium Hoge Woerd aandoet. Hij richtte New Dutch Connections op, met als doel deuren bij bedrijven te openen voor vluchtelingen.

Bright: Dat het merendeel van de vluchtelingen in de bijstand zit is zo’n verspilling van talent! Als theatermaker zie ik mijn werk vaak als een auditie: de vluchteling moet een goede performance geven, en het bedrijf moet kijken met het oog van een scout. Vergelijk het met een auditie bij The Voice: Je moet de kans krijgen om je talenten en je toegevoegde waarde te tonen.

Het thema van de Sint Maarten Parade is dit jaar ‘Het doorbreken van muren tussen culturen’. Daarbij wordt ook aangehaakt bij het neerhalen van de Berlijnse Muur precies 30 jaar geleden.

Bright: Toen de Muur in Berlijn er nog stond waren wij in het westen ons ervan bewust dat er aan de andere kant dingen gebeurden die de hel betekenden voor mensen daar. Wij hadden sympathie voor die mensen en voelden: ‘jullie horen bij ons’ en wilden allemaal dat de Muur viel. Dat is in deze tijd wel anders geworden, helaas zijn er mensen die in Europa maar wat graag weer muren zouden willen bouwen. Hier wil ik iets tegenover zetten. Met het ontsteken van het vuur van passie in de man met de hamer vieren we onze diversiteit en onze pogingen om een Stad Zonder Muren te zijn. Met een open mind en een vurig hart.

Het Vuur van Sint Maarten

Een sprookjesachtige avond vol lichtkunst, muziek, dans, eten en spektakel rond een groot vuur.
Vrijdag 8 nov Berlijnplein vanaf 18.00 uur, miniparade om 17.30 van Brusselplein naar Berlijnplein.
Bekijk het programma van het Vuur van Sint Maarten op www.vuurvansintmaarten.nl
Het Vuur van Sint Maarten is een project van Sharing Arts Society en RAUM.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar redactie@regioleidscherijn.nl.