Theatermaker Luca Stappers

Interview: Theatermaker Luca is voor provocotypes

“Ik wil een moment van realisatie en emancipatie creëren.”

Theatermaker Luca Stappers (48) is een geboren Hagenaar, maar heeft naar eigen zeggen inmiddels een ferme band met Leidsche Rijn opgebouwd. Al vanaf het moment dat de eerste paal in Leidsche Rijn werd geslagen was hij betrokken bij het nieuwe stadsdeel van Utrecht. Luca heeft grootschalige meeslepende scenografieën en evenementen gerealiseerd. Zo leidde en regisseerde hij de viering van de ‘Vrede van Utrecht’, een indrukwekkende ervaring. Nu staat hij aan de vooravond van zijn voorstelling ‘Cirque du Data’ oftewel ‘De Grote Datashow’, gepresenteerd door Stadslab RAUM en data-ontwerp bureau Clever°Franke, met als centraal thema: ‘Hoe zetten we data in voor een beter stadsleven?”

“Leidsche Rijn blijft mij altijd trekken. Er wordt hier nog steeds veel gebouwd. Het verbazingwekkende is dat het allemaal tegelijkertijd ook weer heel snel operationeel is. Voor mijn gevoel zie ik nooit de overgang. Zo ben ik vaak op het Berlijnplein geweest, maar de route ernaar toe is nog altijd een verrassing voor mij. Mysterieus zelfs.”

Op de vraag hoe Luca betrokken is geraakt bij ‘Cirque du Data’ antwoordt hij: “Die grote veranderingen boeien mij persoonlijk mateloos. Vooral hoe het van ethiek wordt voorzien. Veel dingen zijn radicaal anders geworden. Denk aan zelf opererende chirurgarmen. Worden deze beroepen straks compleet vervangen door robots? Bijna elke ontwikkeling heeft zowel zijn positieve als negatieve kanten. De toekomst biedt heel veel mogelijkheden, maar hoe gaan we er uiteindelijk mee om? Daar willen we met ‘Cirque du Data’ mensen over laten nadenken, zelfs confronteren, maar vooral ook amuseren. Circus is er vooral voor plezier. Dit brengen wij met bijzondere acts en sketches waarbij we het publiek verrassen met binaire clowns, data-jongleurs en een groot menselijk kanon. Met verrassende acts laten we het publiek de wonderlijke wereld van data ervaren. We vertellen je meer over de onmogelijke mogelijkheden van data. Stellen je vragen, laten je verwonderen en tegelijkertijd laten we jezelf afvragen: Waar wil je naar toe met al deze data?”

Luca vertelt enthousiast verder: “Er is iets met vooruitgang. Op de een of andere manier brengt het altijd consequenties met zich mee. Hoe kunnen we het zo sturen dat het je daadwerkelijk iets brengt? Daarom vind ik dit onderwerp zo belangrijk. Mensen moeten getriggerd worden om erover na te denken. Eigenlijk zouden er naast prototypes ook ‘provocotypes’ moeten zijn. Daarmee bedoel ik dat je ook goed stilstaat bij de gevolgen. Ik ben van mening dat technologie niet onpartijdig mag zijn.”

Tot slot zijn wij benieuwd naar de verwachtingen van Luca voor deze boeiende show: “In alles wat ik doe zit een uitdaging. Dat geldt meer dan ooit bij dit onderwerp. Ik vind het ontzettend interessant om te zoeken naar nieuwe vormen van dramaturgie die mensen raken. Als theatermaker zit daar mijn passie en is dat hetgeen wat mijn hart sneller doet kloppen. Idealiter hoop ik dat we een moment van realisatie en emancipatie creëren. En natuurlijk hoop ik dat iedereen naar ‘Cirque du Data’ komt!”

Voor meer informatie en tickets zie: cirquedudata.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar [email protected].