Limes Werelderfgoed

De noordelijke grens van het Romeinse rijk, de Limes, staat naar verwachting medio 2021 op de internationale Werelderfgoedlijst. De Limes staat sinds enkele jaren al wel op de voorlopige Lijst Werelderfgoed.

De Limes is de oude grens van het Romeinse Rijk die liep van de kust van Noord-Engeland over de Noordzee langs de toenmalige stroom van de Rijn en de Donau naar de Zwarte Zee. Naar het oosten volgde de Limes de Eufraat naar de Rode Zee. In het zuiden was de barre woestijn de natuurlijke verdedigingslinie tegen invallen.

In het Verenigd Koninkrijk en Duitsland staat de Limes wel al op de Werelderfgoedlijst, dus de verwachting is dat de Nederlandse Limes die zich uitstrekt door Gelderland, Utrecht en Zuid-Holland door de minister zal worden voorgedragen om een plek te krijgen op de Werelderfgoedlijst. Langs de Limes zijn inmiddels talloze opgravingen gedaan waarvan de schepen in De Meern wel het meest tot de verbeelding spreken bij de inwoners van de regio.

Wanneer de Limes op de Werelderfgoedlijst zal worden bijgeschreven mag er worden meegedeeld in de subsidies die ‘Europa’ ter beschikking heeft. Tevens is de vermelding een erkenning van de belangrijke status van het gebied waar de Limes doorheen voert. De provincie bestuurders menen zelfs dat er nog meer winst te behalen is uit de vermelding op de toonaangevende lijst met cultureel erfgoed. Het zou wel eens een aanzuigende werking kunnen hebben voor toerisme.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar redactie@regioleidscherijn.nl.