BASF_De_Meern_foto_google_maps
 Foto: Google Maps

Flinke boete voor BASF De Meern vanwege het niet nakomen van veiligheidsregels

18 november 2019 11:09  Redactie  Reageer

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft chemieconcern BASF een boete opgelegd van 250.000 euro voor het niet naleven van de veiligheidsregels. Volgens het OM gaat het hier om ernstige feiten.

Het OM verwijt het bedrijf dat het in de periode van juli 2014 tot en met februari 2015 op haar locatie in De Meern niet alle maatregelen heeft getroffen om zware ongevallen te voorkomen. Daarnaast zou het bedrijf de Arbeidsomstandighedenwet hebben overtreden. Het bedrijf wist of had redelijkerwijs moeten weten dat daardoor schade aan de gezondheid van haar werknemers kon ontstaan.

BASF Nederland B.V. (BASF) heeft 662 medewerkers, die verspreid over verschillende locaties grondstoffen ontwikkelen, produceren en verkopen voor tal van sectoren. Bij enkele locaties van BASF wordt met gevaarlijke stoffen gewerkt waaronder in De Meern. Zo’n locatie is daarom een zogenoemd bedrijf met risico’s op zware ongevallen (BRZO). Voor dit soort bedrijven geldt dat zij alles moeten doen om de risico’s op zware ongevallen te beperken, dan wel de gevolgen voor mens en omgeving beperkt te houden.

Naar aanleiding van enkele incidenten kreeg BASF een strafrechtelijk onderzoek aan zijn broek. In juli 2014 kwam de gevaarlijke stof nikkelmonoxide vrij doordat een inspectieluik niet goed was afgesloten.

In september dat jaar verrichten werknemers van BASF werkzaamheden onder een reactor, zonder dat daar een verplichte werkvergunning voor was verleend. Bij het incident liep één van de werknemers brandwonden op na het vrijkomen van een stof. Een collega van hem hield er psychische klachten aan over.

Op 6 februari 2015 ontsnapte een nikkelhoudende stof aan een maalinstallatie in de centrale ruimte van de Base Metalfabriek. Er waren onvoldoende maatregelen genomen om dit te voorkomen. Inhaleerbare nikkelverbindingen kunnen kankerverwekkend zijn.

Het gaat om ernstige feiten, vindt het OM. BASF heeft inmiddels verbeteringen doorgevoerd. Na februari 2015 hebben zich volgens justitie geen noemenswaardige incidenten meer voorgedaan.

Bron: Openbaar MinisterieAdvertenties:


Nog geen reacties


Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reageren:
Naam:
Email *
Website