project-MARK-leidsche-rijn-centrum-impressie

Verticaal dorp met meerdere torens (tot 140 mtr hoog) in Leidsche Rijn Centrum.

Utrecht selecteerde het plan MARK ongeveer een jaar geleden na een aanbesteding. Het plan bestaat uit drie hoge torens van 80, 100 en 140 meter, afgewisseld met laagbouw van circa 25 meter hoog. Verschuure sprak destijds van een ‘verticaal dorp’. Beide partijen zijn blij dat het project nu een nieuwe stap kan zetten.

Iconisch

“Utrecht staat voor een enorme bouwopgave, omdat we nog steeds een van de snelst groeiende steden van ons land zijn”, zegt Verschuure. “Mensen willen hier dolgraag wonen. Ik ben daarom heel blij dat we nu de volgende stap kunnen zetten. We gaan hier een iconisch complex bouwen.”


Advertentie:

Jeroen Messemaeckers van de Graaff, namens ontwikkelcombinatie KEES: “De stad van de toekomst is een groene stad voor iedereen. In groene steden wonen mensen in gezonde buurten, werken mensen in circulaire gebouwen, verbruiken we energie uit natuurlijke hulpbronnen en eten we duurzaam voedsel. Met ons verticale dorp MARK hebben we de ambitie om hier een bijdrage aan te leveren. Wij zijn trots MARK in Utrecht te mogen realiseren.”

Duurzaam

In het complex komen ongeveer 1125 huur- en koopwoningen met patio’s en groene binnentuinen. 60 procent van de woningen worden sociale huur, middeldure huur en zorgwoningen. Op verschillende plekken in de torens kunnen bewoners elkaar ontmoeten, sporten en ontspannen. De hoogte van het complex is uniek in onze stad: met MARK krijgt Leidsche Rijn het hoogste gebouw van Utrecht.

Het nieuwe complex wordt zo duurzaam mogelijk. De samenwerkende partijen streven naar een WELL Gold-certificaat. Het certificaat richt zich op het algemeen welbehagen en welzijn van de toekomstige bewoners door te kijken naar de kwaliteit van lucht in het gebouw, waterhuishouding, lichttoetreding, fitness, welzijn en comfort. Bij oplevering wordt dit het eerste gebouw in Nederland waar het certificaat van toepassing is. Daarnaast worden alle woningen klimaatneutraal (EPC=0) en energiezuinig opgeleverd.

De bouw moet in 2021 starten en in 2023 klaar zijn.

Lees ook: Hoogbouw MARK Leidsche Rijn Centrum Noord

Bron: utrecht.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar redactie@regioleidscherijn.nl.