Eerste-Nederlandse-parkschaakvereniging2_foto_Jesus_Medina_Molina
 Foto: Jesús Medina Molina

Help mee! Bedenk een naam voor de plek waar de schaaktafels in Máximapark staan

17 december 2019 19:05  Redactie  Reageer

Max Euwe is een gelouterde Wereldkampioen schaken en tot nu de enige Nederlander die deze titel mag voeren. In 1981 is Max overleden op 80-jarige leeftijd, met meerdere nationale en wereldtitels op zak. Euwe is ook begenadigd schrijver van een reeks boeken waarin hij zijn tactieken heeft prijsgegeven en die voor velen gezien wordt als de “schaakbijbel” waarin de oorsprong en evolutie van deze denksport is opgetekend.

Vreemd genoeg lijkt schaken een mannensport. Al door de eeuwen heen zijn het bovenal mannen die met elkaar de stukken kruisen. Jesús Medina Molina, wil zich dan ook met nadruk tot de meisjes en vrouwen richten en ze hartelijk uitnodigen aan de schaaktafels in het Máximapark, waar op zondag gespeeld en onderwezen wordt. Er wordt gretig gebruik van de schaaktafels in het park gemaakt en om de plek eer aan te doen, zou een passende naam voor de locatie wel op zijn plaats zijn. Iets als de “Max Euwe plaats” is voor de hand liggend, maar evenzo begrijpelijk is het als die suggestie door de straatnamen commissie van de gemeente niet zal worden gehonoreerd aangezien Utrecht, evenals veel andere steden, al een Doctor Max Euwestraat rijk is.

Jesús roept dan ook op tot het bedenken van een originele naam voor de plek waar de schaaktafels staan in het Máximapark. Met een hele wijk in Utrecht die bekend staat als ‘schaakwijk’ kan dit nog weleens een flinke uitdaging worden. Misschien zijn er typische streekgebonden uitdrukkingen voor bepaalde schaaktermen die best kunnen meedingen naar de vernoeming van de schaakplek.

Reacties graag naar: jcmedinamolina@gmail.com Ook voor de informatie over de schaak workshops in het park.

En nogmaals: laat het niet zo zijn dat alleen mannen blijk geven van hun schaakkunst, of noodgedwongen alleen maar met vrouwen de stukken kunnen kruisen. Dames laat u zien aan de tafel, waar de stukken geduldig op jullie wachten!Advertenties:


Nog geen reacties


Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reageren:
Naam:
Email *
Website