mats_van_rooijen2_foto_Bas-Kaligis-van-RaceXpress.nl

Perfecte score voor Mats van Rooijen (8): perfecte start van nieuwe kartseizoen

Dat noem je nog eens het nieuwe jaar goed beginnen: karter Mats van Rooijen verliet zaterdag met een perfecte score het circuit van Berghem. De achtjarige rijder uit Vleuten had er even eerder de kwalificatie, de prefinale én de finale in de Rotax Max Micromax-klasse gewonnen.

“Ik had dit niet verwacht”, zei Mats een beetje beduusd. “Ik had de avond van tevoren ook niet goed geslapen. Ik was drie keer wakker geworden. Ik weet niet waarom. Het was ook erg moeilijk vandaag. Mijn grootste concurrent Thijs Stevens was bijna net zo snel al ik. Qua rondetijden scheelde het in de race maar drieduizendste seconde.”

Dan is een foutje zo afgestraft natuurlijk, maar Mats had geluk. Want tijdens de finale maakte hij weliswaar een foutje – hij remde iets te laat – maar slaagde er toch in op kop te blijven. En zo verzekerde hij zich uiteindelijk van een perfecte score. Ideaal in de opbouw naar de start van het nieuwe seizoen. Logisch dan ook dat de talentvolle Utrechter een blij man was.

Dat hij zaterdag zo goed voor de dag kwam was overigens wel te verklaren. Behalve dat Mats veel talent heeft, had hij de afgelopen weken veel getraind op het Brabantse circuit. “We hebben ook veel in de regen gereden. In de kwalificatie was ik één van de weinigen met slicks op de kart. Dat hielp heel erg”, verklaarde hij zijn poleposition.

Dit jaar wordt een bijzonder jaar voor hem, want Mats gaat meer wedstrijden rijden dan ooit. De volgende competities staan op zijn programma: het NK, het BMC-kampioenschap, het BNL-kampioenschap, de Euro Trophy en Kart4Fun. Samen goed voor zo’n 25 wedstrijdweekeindes. Dat betekent dat hij gedurende het seizoen vrijwel elk weekeinde ergens op een kartbaan in Europa te vinden is. “Dat vind ik leuk. Ik vind racen het mooiste dat er is”, zei Mats.

Al die inspanningen moeten leiden naar zijn grote doel voor 2020: Nederlands kampioen worden in de Micromax-klasse. “Het is mijn tweede jaar in de klasse dus nu wil ik de titel pakken”, legde hij uit. “Ik heb me in de trainingen voor het nieuwe seizoen al wel wat verbeterd. Ik rijd nu sneller. Tijdens de vrije trainingen kan ik het me veroorloven te oefenen met remmen. Daardoor ben ik ook sneller gaan rijden.”

Zijn trainingen doet hij samen met zijn trainer Vincent de Fuijk. Die haalt hem elke woensdag van school om in Berghem te gaan rijden. Mats wil er alles aan doen om de beste te worden in zijn sport. “Ik denk ook over heel veel dingen na. Ik wil iedereen kunnen verslaan en wereldkampioen worden.”

Daarmee doelt hij op de Grand Finals, het officieuze WK voor Rotax Max-rijders dat elk jaar aan het einde van het seizoen wordt gehouden. Als Mats erin slaagt Nederlands kampioen te worden, krijgt hij voor dat WK een ticket en kan hij proberen zijn grote droom te verwezenlijken. “Ik hoop het echt. Dat lijkt me echt het mooiste van allemaal!”

mats_van_rooijen2_foto_Bas-Kaligis-van-RaceXpress.nl
Foto: Bas Kaligis | RaceXpress.nl

Lees ook:
Karter Mats van Rooijen(8) pakt eerste podium: “Ik wil chirurg en F1-coureur worden”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar redactie@regioleidscherijn.nl.