bomen_kappen_maximapark_utrecht_foto_Elzeline_Bergisch

Het bos ingestuurd

Tientallen met zagen bewapende vrijwilligers werden zaterdag in het Máximapark het bos ingestuurd om in aangewezen percelen de gemerkte bomen te vellen. Dit is noodzakelijk om een gezond bos te krijgen met een diversiteit aan bomen die allemaal gelijke kansen krijgen op te groeien. Onder leiding van deskundigen wordt er gezaagd en worden de afgezaagde bomen in het bos netjes gestapeld op ‘rillen’ of langs het pad verzameld om later door gemeentewerkers ter plaatse te worden verwerkt tot snipperhout. Deze snippers blijven zoveel mogelijk in het park. Door de tomeloze inzet van vrijwilligers zal binnen afzienbare tijd honderden meters houtsnipper pad van een nieuwe laag worden voorzien. De gevelde bomen dienen dus een nieuw doel en zullen niet een roemloos einde vinden in een verbrandingsoven.

Er werd gezaagd met een tomeloze inzet en het weer zat mee. Met elf graden op de thermometer was het prima werken en ook de voorspelde regenbuien bleven uit. Die nattigheid bleef bewaard tot zondag.

De sfeer op de vrijwilligersochtenden in het Máximapark zit er altijd snel in. Na de koffie met ‘parkkoek’ worden de handen uit de mouwen in de werkhandschoenen gestoken. Het zijn geen gele hesjes die het park domineren, maar in groen gestoken vrijwilligers die zich gaan kwijten van een broodnodige taak. Over brood gesproken: rond het middaguur worden de vrijwilligers terugverwacht in de Werkschuur van De Vrienden van het Máximapark aan de Alendorperweg. Daar wacht een voedzame lunch met gesmeerde boterhammen en de alom geprezen tomatensoep van gastvrouw van het eerste uur, Ellen Smorenburg. Wanneer het geroezemoes wegebt is aan de voldane blikken die over tafel gaan te zien dat het een geslaagde ochtend is geweest. Enkel het geluid van in soepkommen tikkende lepels overstemt de parkgeluiden.

Zaterdag 22 februari zullen de houtsnippers uit eigen huis op de paden worden aangebracht zodat ook aankomende zomer de struinpaden goed begaanbaar blijven. Ook deze activiteit is leuk voor jong en oud en de in het vooruit gestelde ontvangst met koffie en koek en de goed verzorgde lunch zal menigeen doen besluiten alvast deze datum met rood op de kalender te omcirkelen.

Geschreven door: Hans Peter van Rietschoten

bomen_kappen_maximapark_utrecht_foto_Elzeline_Bergisch
Foto: Elzeline Bergisch

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar [email protected].

Scroll naar boven