begrafenis overleden herdenken

Een uitvaartverzekering

Het regelen van een uitvaart is geen prettige gebeurtenis. Toch hebben we er wel één of meerdere keren mee te maken dat een persoon uit de directe omgeving komt te overlijden. Als er vooraf niets is geregeld, komt er op zo’n moment, als nabestaande, veel op je af om de uitvaart goed te regelen. Daarom is het belangrijk dat je vooraf een goede uitvaartverzekering afsluit. Je weet dan dat je de nabestaanden niet opzadelt met de kosten en het regelen van de crematie of begrafenis. Daarom is een goede uitvaartverzekering zeker geen overbodige luxe. Zorg bij het afsluiten van een uitvaartverzekering dat je al je wensen goed vastlegt. Een uitvaartverzekering vergelijken is goed, omdat er tussen de uitvaartverzekeringen vaak verschillen zijn. Wanneer je op jonge leeftijd een verzekering voor je uitvaart afsluit, is de maandelijkse premie laag. Hoe later je dat doet, hoe duurder de maandelijkse premie wordt. Heb je de verzekering voor je uitvaart afgesloten, dan is het toch goed om hem met een afgevaardigde van de maatschappij nog eens door te nemen. Je kan dan al je wensen nog een keer onder de loep nemen. Met een goede verzekering moet bij het overlijden de nabestaande alleen de maatschappij inschakelen en dan wordt de uitvaart helemaal naar wens geregeld. Toch is een uitvaartverzekering vergelijken nuttig. Er zijn maatschappijen waarbij je geen premie meer hoeft te betalen als je arbeidsongeschikt bent geworden en er zijn er ook waarbij je recht hebt op winstdeling. Het belangrijkste is dat je je wensen laat vastleggen.

Je wensen vastleggen

Tijdens het gesprek met een afgevaardigde van de verzekeringsmaatschappij kom je erachter dat je in principe alle handelingen vooraf kunt regelen voor je uitvaart.

Aangeven bij de Burgerlijke Stand
De aangifte bij de Burgerlijke Stand kan verzorgd worden door je nabestaande, maar ook door een afgevaardigde van de maatschappij. De persoon die de aangifte doet, komt op de overlijdensverklaring te staan. Er moet een overlijdensverklaring van de arts bij de Burgerlijke Stand worden ingeleverd. Daar krijg je dan de goedkeuring om de overledene te begraven of te cremeren.

Het afleggen van de overledene
Het afleggen van de overledenen kan een nabestaande doen, wanneer hij of zij dat wenst, maar je kunt het ook aan de deskundige overlaten. Als gewenst word je thuis opgebaard. Je kunt daarvoor een koelelement huren bij de maatschappij. Om te zorgen dat er geen nare geuren in huis ontstaan, zal een afgevaardigde je met raad en daad bijstaan.

De kist bepalen

Je kunt de kist tijdens het gesprek vast laten leggen. Ook kun je kiezen om niet in een kist te worden gecremeerd of begraven, maar in een lijkwade. Tijdens het gesprek kan je alle belangrijke zaken laten vastleggen. Zo ook wat er moet gebeuren na de crematie of begrafenis. Bij sommige crematoriums mag je bij de verbranding zijn. Vraag tijdens het gesprek dat wat in je opkomt. Er is niets te gek.

Het boek ‘Testament & overlijden‘ van de Consumentenbond helpt je bij het opstellen van een testament.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar redactie@regioleidscherijn.nl.