expositie-Historisch-Hout_6_foto_hp_van_rietschoten

Gratis expositie in Castellum: Historisch Hout

Vrijdagmiddag, Castellum Hoge Woerd ligt er fraai bij en lokt me naar binnen. Niet gek dat ik daaraan gehoor geef. Binnen de muren van Castellum is een expositie, mede ingericht door Hans van Straalen, die ik daar tegen het lijf loop. Een keur aan kunstenaars mag er werk tentoonstellen en Hans is een van hen. Hij maakt onder andere kettingen van resthout, schilderijen met en van hout, kandelaars en sieraden gecombineerd met archeologische voorwerpen. Naast zijn werk, heeft Ineke Visser haar vlechtwerk van wilgentenen tentoongesteld dat in schril contrast staat met het werk van Ronald Oosting dat in robuust, duizenden jaren oud moereik hout is uitgevoerd.

Wie denkt dat de expositie louter uit ‘oud’ hout bestaat komt bedrogen uit. In de prachtige expositieruimten van Castellum is ook een plek ingericht voor Sjors en Job van VersHout. De interessante verzameling kunstobjecten van beeldend kunstenaars die Hans van Straalen en Maarten Schepers samen met Utrecht Natuurlijk en Museum Hoge Woerd bijeen hebben weten te brengen, worden tentoongesteld onder de naam Historisch Hout. Met op de achtergrond het vlaggenschip van Castellum Hoge Woerd, het in 2003 opgegraven schip De Meern 1, is de keuze voor de locatie van de tentoonstelling vanzelfsprekend. Het moer-eiken schip vormt een prachtige brug tussen de hedendaagse kunst en het kunststuk dat rond het jaar 190 is vergaan op de Vikingrijn.

Expositie Historisch Hout is tot en met 15 april gratis te bezoeken. Gedurende de periode dat de kunstenaars in Castellum Hoge Woerd hun werken tentoonstellen geven ze ook workshops. Houd hiervoor de aankondigingen in de gaten.

Castellum Hoge Woerd en stadsboerderij Steede Hoge Woerd zijn altijd een bezoek waard, maar de komst van de expositie maakt het nog aantrekkelijker er eens binnen te lopen.

Het buitenterrein van Castellum nodigt ook uit om kunstenaars te ontvangen en als het aan Hans van Straalen ligt zal dat zeker gaan gebeuren. De ontelbare archeologische schatten die nu nog in redelijke anonimiteit zijn opgeslagen wil hij graag met het publiek delen en hij is zich aan het beraden om van gevonden scherven een mozaïek te leggen, met hulp van iedereen die het leuk lijkt hieraan mee te werken. Een klus waar het buitenterrein zich prima voor leent. Wanneer zijn idee werkelijkheid gaat worden zal www.regioleidscherijn.nl daar uiteraard nauwgezet bij stilstaan. Met archeologische vondsten een hedendaags kunstwerk creëren op historische grond.

We wensen Hans en de kunstenaars een goede tentoonstellingstijd en kijken uit naar het mozaïek!

expositie-Historisch-Hout_foto_hp_van_rietschoten
expositie-Historisch-Hout_foto_hp_van_rietschoten
expositie-Historisch-Hout_foto_hp_van_rietschoten
expositie-Historisch-Hout_foto_hp_van_rietschoten
expositie-Historisch-Hout_foto_hp_van_rietschoten

Foto’s en tekst: Hans Peter van Rietschoten

1 gedachte over “Gratis expositie in Castellum: Historisch Hout”

Laat een reactie achter

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar [email protected].

Scroll naar boven