Roos en Ariadne_foto_Bart_Grietens

Wervelende voorstelling op het Berlijnplein

Het onopvallende theater achter wijkrestaurant Venster is niet ingericht met pluche stoelen of ingedeeld in rangen. Er hangt geen gordijn dat opengetrokken kan worden om de spelers aan het publiek voor te stellen. Pas na het volgen van een rode draad komt het publiek, in de voetsporen van onder andere Floor Leene en Greg Nottrot, bij de geheime locatie die nog veel meer draad herbergt. Kriskras door de ruimte zijn honderden meters wol gespannen. De entree maken de toeschouwers door de kledingkast van Roos, die meesterlijk vertolkt wordt door Karlijn van Kruchten (1996). De actrices die het stuk spelen zijn jong van jaren maar overduidelijk getalenteerd. Zowel Patsy Kronenberg (1998), die de rol van Ariadne toebedeeld heeft gekregen als Karlijn, zijn goed bij stem. De teksten zijn wervelend en doen recht aan het mythologische verhaal dat door Floor op miraculeuze wijze is vormgegeven en tot dynamisch theaterstuk is verworden.

De dames die samen de rollen vertolken van Roos, Ariadne én Theseus, bespelen het publiek en elkaar en brengen voortdurend verwondering teweeg. Binnen een uur is een verhaal door hun spel werkelijkheid geworden en hebben ze zich kunnen laven aan het applaus dat hen ten deel valt. Als twee diva’s delen ze de bewondering van het uitzinnige publiek met iedereen die een bijdrage heeft gehad aan het tot stand komen van de productie.

Ze nemen ruim tijd om zich na de voorstelling te mengen onder hun publiek en genieten zichtbaar van de aandacht. Nieuw Utrechts Toneel heeft met Patsy en Karlijn twee talenten aan boord gehaald die ongetwijfeld nog van zich zullen laten horen.

De uitdaging om na het slotapplaus te ontsnappen uit het labyrint van koning Minos, kent opdrachten waar de hersenen flink door op de proef worden gesteld, maar de deur naar de vrijheid gaat altijd open en de Minotaurus blijft achter met een wee, knagerig, hongerig gevoel. De maaltijd achteraf in wijkrestaurant Venster doet eer aan de rode draden die door de ruimte zijn gespannen: spaghetti is wat de pot schaft, al had het in de context van de voorstelling evengoed draadjesvlees kunnen zijn wat Daniël Lansbergen en zijn team de gasten voorschotelen.

Hulde aan de makers van het stuk in het algemeen, maar aan de actrices in het bijzonder. Dit is toneel van een hele hoge orde en stemmen die om meer vragen dan alleen aaneengeregen gesproken teksten. De keuze om neer te strijken bij RAUM op het Berlijnplein is even verrassend als vanzelfsprekend. Een theaterstuk als dit moet wel ontleend zijn aan die inspirerende omgeving die NUT naar ongekende hoogte heeft laten stijgen.

Roos en Ariadne zijn nog enkele weken in hun rol te zien in Leidsche Rijn.

Roos en Ariadne2_foto_Bart_Grietens
Foto: Bart Grietens

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar redactie@regioleidscherijn.nl.