Brouwerij De Prael

Brouwerij De Prael komt naar Leidsche Rijn

Aan de Grauwaartsingel, waar brasserie de Grauwaart gevestigd was en menigeen wel eens een ijsje heeft gekocht of op het terras aan het water zich tegoed heeft gedaan aan wat de horecazaak aan eten en drinken te bieden had, moet opnieuw een horecazaak komen. De brasserie heeft in hetzelfde pand, op de verdieping, ook dienstgedaan als informatiecentrum voor het tegenovergelegen winkelgebied Leidsche Rijn Centrum, dat nog steeds in ontwikkeling is. Het pand is tot op de laatste schroef ontmanteld en weggetakeld en de achtergebleven kavel moet dus nu plaats gaan bieden aan een nieuwe horecazaak.

sloop informatiecentrum Leidsche Rijn Centrum en restaurant de Grauwaart_foto_hp_van_rietschoten
sloop informatiecentrum Leidsche Rijn Centrum | FotoHans Peter van Rietschoten

Niet ver van deze locatie staat de monumentale stadsboerderij RoodNoot (1880) waar ‘herderin’ Alexandra van der Vis-Kruijswijk haar schapen hoedt wanneer ze niet op grazige weiden vertoeven, onder andere bij de schaapskooi Groot Zandveld in de vlinderwijk in Leidsche Rijn. Al geruime tijd is er sprake van dat het pand dat inmiddels zo goed als omgeven wordt door ‘Nieuw Oost,’ een bierbrouwerij zou worden gevestigd. Door een subsidie uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling is mede hiervoor nu een zak geld ter beschikking gesteld. Een slordige zeven ton moet ervoor zorgen dat: “de monumentale boerderij een nieuwe hotspot op de Cultuuras Leidsche Rijn Centrum wordt, waarbij de stadsboerderij wordt ingepast in de nieuwe omgeving. De ondernemers richten zich op mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, door ze een passende werkplek of dagbesteding te bieden,” aldus wethouder Klaas Verschuure. Deze filosofie past geheel bij De Prael, de brouwer die zijn intrek zal nemen in RoodNoot. De Prael zou de opstal aanvankelijk aankopen, maar uiteindelijk zijn het drie Utrechtse ondernemers die voor ruim een miljoen euro het pand wisten te verwerven. Het pand zal met de toegekende subsidie worden gerestaureerd, naar de richtlijnen van Monumentenzorg en ook plaats bieden aan een horecaonderneming. In samenwerking met HKU (Hogeschool voor de Kunsten Utrecht) wordt de inrichting vormgegeven.

Naar verwachting zal in de loop van 2021 het project zover zijn voltooid dat het bier uit de tap kan lopen.

Lees ook:
Bier brouwen en drinken bij stadsboerderij RoodNoot
Alle berichten over RoodNoot

Rood Noot
Rood Noot | Foto: Hans Peter van Rietschoten

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar redactie@regioleidscherijn.nl.