Lichaam gevonden in slootje in t Zand Leidsche Rijn7_foto_112mediautrecht
 Foto: 112MediaUtrecht

Hoe kwam de overleden persoon in de sloot terecht? ‘Van een vermissing naar een plaats delict’

19 maart 2020 10:39  Redactie  Reageer

Op 16 maart trof de politie een overleden persoon aan. De man was gevonden in een slootje aan ’t Zand in de wijk Leidsche Rijn. De politie liet al vrij snel weten dat het waarschijnlijk om een noodlottig ongeval zou gaan.

Hieronder het verslag van de politie hoe de betreffende nacht verlopen is.

Advertentie:

Nachtdienst maandag 16 maart… Zoals gewoonlijk waren enkele collega’s aan het werk. Op het moment dat de collega’s toevallig allemaal binnen waren riep de meldkamer één van de eenheden op. De centralist verzocht één van de eenheden om telefonisch contact op te nemen met de meldkamer.

Gekscherend werd er “nee” op geantwoord door de collega’s. De meldkamer speelde het dolletje mee en grapte terug: “Dan maken we er een dienstopdracht van.” Op het moment dat de desbetreffende eenheid terug wilde antwoorden werden zij abrupt weggedrukt door de meldkamer. Het pretje was meteen klaar en er werd telefonisch contact opgenomen met de meldkamer.

Meldkamer verzocht de eenheid om naar een woning in één van onze wijken te rijden. Daar waren de ouders van een jongeman bezig om hun zoon te traceren via zijn telefoon. Onze hulp werd daarbij gevraagd, omdat zij er niet helemaal uit kwamen. Toeval of niet, die specifieke eenheid die erheen moest was bemand door onze taakaccenthouders Social Media en Cybercrime.

Hierop zijn de collega’s naar de woning gegaan, waar zij vader troffen. Hij nam de collega’s mee naar de kamer van hun zoon Adam. Vader verklaarde dat Adam voor de marathon aan het trainen was en rond 21.00 uur van huis was vertrokken. Hij zou voor 24.00 uur weer terug moeten zijn, maar het was inmiddels alweer 02.30 uur. De vader van Adam wees naar de computer. De collega’s zagen dat de telefoon die getraceerd werd 0% batterij had en geen signaal gaf.

Vervolgens gingen de collega’s over op actie en belden met de mobiele nummer van Adam. Deze ging gewoon over, maar werd niet opgenomen. De collega’s keken elkaar raar aan. 0% batterij, maar de telefoon van Adam ging wel gewoon over. Dit vonden de collega’s uiterst vreemd en konden het dan ook niet helemaal plaatsen.

Hierop is onze taakaccenthouder Cybercrime in de bestanden van de computer gedoken. Ondanks dat Adam zijn documenten goed beveiligd had, wist de collega toch wachtwoorden en gegevens te achterhalen. Vervolgens zijn de collega’s druk bezig geweest om alle bestanden te bekijken en uit te zoeken.

Uit dit onderzoek kwam er een andere telefoon naar boven. Omdat de collega’s alle account gegevens hadden weten te achterhalen, konden zij inloggen op Find my phone en kregen zij een locatie te zien. De telefoon gaf 35% batterij aan en werd in De Meern uitgepeild. Op dat moment kwam de moeder van Adam binnen. Zij was op de fiets Adam gaan zoeken, echter zonder resultaat. De moeder van Adam gaf gelijk aan dat de uitgepeilde telefoon Adam’s mobiele telefoon betrof. Het was namelijk een merk afkomstig uit Azië.

De collega’s lieten een telefoonnummer bij de ouders van Adam achter en reden rechtstreeks naar de locatie waar de telefoon van Adam uitpeilde. De locatie betrof een gedeelte van een woonwijk. Met in hun achterhoofd dat Adam mogelijk bij vrienden zou kunnen zitten, voerden zij de kentekens van de geparkeerde auto’s in en bekeken zij de gemeenteregisters van de personen die daar ingeschreven stonden. Al deze namen kwamen helaas niet overeen met de vrienden en kennissen kring van Adam.

Na de controle ging de telefoon van de collega’s af. Zij hoorden van de ouders van Adam dat de locatie niet meer zichtbaar was. Toen de collega’s dit hoorden dachten zij gelijk aan de optie dat Adam niet gevonden wilde worden en dat hij hun inlog op zijn accounts gezien had. Op het moment dat de collega’s de telefoon wilden ophangen om verder te gaan met hun onderzoek, gaven de ouders gelijk weer aan dat zijn telefoon exact op dezelfde locatie uitpeilde. Zijn telefoon was weer in de lucht!

De collega’s kwamen op het idee om Adam op zijn telefoon te bellen. Mocht Adam in de buurt zijn, dan zouden de collega’s de telefoon van Adam over horen gaan. Zij gaven de ouders van Adam de opdracht om zijn telefoon via het ingelogde programma af te laten gaan.

Op het moment dat de ouders van Adam op de knop drukten ging er direct op ruim 5 meter afstand van de collega’s een telefoon af.


Hierop hebben zij de ouders van Adam medegedeeld later weer contact met hen op te nemen.

Collega’s troffen de telefoon van Adam aan op een fietspad. De collega’s liepen erheen en zagen dat deze nog helemaal intact was en in zijn hardloopband zat. De hardloopband was ook niet losgetrokken, het leek wel of deze gewoon van Adams arm af gegleden was.

De collega’s keken elkaar aan en voelden meteen dat dit niet goed was. Collega’s gingen vervolgens verder met het instellen van een onderzoek in de omgeving. Op het moment dat zij met hun zaklampje in een slootje schenen, kregen zij de schrik van hun leven . Zij hadden Adam gevonden! De hulpdiensten waren snel ter plaatse, maar helaas konden zij niets meer betekenen voor Adam. Hij was overleden.

De collega’s hebben direct de locatie afgezet en er een plaats delict van gemaakt.
Alle mogelijk scenario’s gingen door hun hoofd

  • Is Adam onwel geworden?
  • Is Adam slachtoffer geworden van een verkeersongeval?
  • Is Adam slachtoffer geworden van een misdrijf?

De collega’s hielden alle mogelijk scenario’s in hun gedachte en lieten de forensische en tactische opsporing ter plaatse komen. In dit soort situaties komt er ook altijd een schouwarts ter plaatse die samen met deze collega’s de schouw gaat doen.

Strijd tegen de klok:
De collega’s werden gebeld door de afdeling communicatie omtrent de melding. Collega’s deelden de afdeling communicatie mede dat er geen pers gealarmeerd diende te worden, omdat een andere eenheid op dat moment het slechtnieuwsgesprek voerden met de ouders van Adam. De collega’s vonden dat de ouders het recht hadden om als eerst in kennis gesteld te worden, voordat de media ingelicht zou worden.

De andere eenheid was snel ter plaatse bij de ouders van Adam. Zij zagen dat de vader van Adam voor de deur stond te wachten. De vader van Adam zei:”Jullie komen slecht nieuws brengen. Ik kreeg een notificatie dat er een jongen in het water gevonden was.” Hierop konden de collega’s niet anders dan direct op straat zijn vader het slechte nieuws te brengen. Collega’s zagen het enorme verdriet en leed van de ouders van Adam. Ondanks de pijn en verdriet hebben collega’s de ouders van Adam bijgestaan en waar nodig ondersteund en geholpen. Echter waren de collega’s ook boos over de verspreidde notificatie omtrent hun zoon.

Op het plaats delict ging het onderzoek in volle gang door. Alle afdelingen waren inmiddels ter plaatse gekomen en de straat werd volledig afgezet voor onderzoek. De collega’s hadden in de tussentijd alle huizen met mogelijke camerabeelden in beeld gebracht en dit vastgelegd. Nadat alle sporen van het plaats delict waren vastgelegd werd Adam vanaf de locatie vervoerd naar het mortuarium. Na een schouw door de schouwarts werden er geen sporen van een misdrijf ontdekt.

Wij hopen dat de nabestaande van Adam antwoord zullen krijgen op de vragen die zij hebben.

Wij wensen niet alleen de familie, maar ook de vrienden en kennissen veel sterkte in deze tijd.

Opmerking: in verband met privacy redenen zijn de namen in dit stuk fictief.

Lees ook:
Video: Lichaam gevonden in slootje in ’t Zand Leidsche Rijn

Lichaam gevonden in slootje in t Zand Leidsche Rijn8-locatie_foto_112mediautrecht
Plek waar het lichaam werd aangetroffenAdvertenties:


Nog geen reacties


Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reageren:
Naam:
Email *
Website